Мрежа за трафик на нелегални мигранти е разкрита във Франция

Почина известната руска актриса Нина Дорошина

Апелативна прокуратура – Велико Търново втора по натовареност за 2017 година

Кметът на Търново удостоен с наградата на Министерство на културата „Златен век“ Министър Боил Банов: Велико Търново е град на мислещите и творящите

Арестуваха трима тийнейджъри, ограбили и пребили младеж в Пазарджик

ЕС приветства решението на КНДР да прекрати ядрените си и ракетни изпитания

Раненият от бомбичка полицай: От разпръсналите се стъкла пострада роговицата на окото ми, необходим е по-висок контрол

Гърция наема френски бойни кораби заради засилващото се напрежение с Турция в Егейско море

Тръмп ще посети Великобритания през юли, може да отседне при кралицата в Балморал

Започна плановият годишен ремонт на Пети блок на АЕЦ “Козлодуй”

Велопоход в подкрепа на болните от хемофилия (СНИМКИ)

Бойко Борисов: Ако не ме бяха изгонили от МВР, още щях да марширувам по плаца "Не бях наивен, а ядосан, когато влязох в политиката"

Кралица Елизабет II става на 92 години

Обвиниха нотариус, селски кмет и акционер в измама

Почина бившият председател на “Локомотив” Владимир Аврионов

Болница “осинови” пазач на горяла джамия

97-годишният пазач на варненската джамия “Азизие” от близо 3 месеца е приютен по неволя във Военноморската болница (ВМБ). Дядо Вахиб пострада при пожар в молитвения храм на 20 януари. Заради късо съединение на маслен радиатор изгоря стаичката, която обитавал. Възрастният човек бе приет във ВМБ в кома и с белодробен оток. Въпреки тежките поражения медиците спасиха живота му, но не могат да го изпишат, защото няма кой да се грижи за него.

“Клиничната пътека отдавна изтече, а всеки ден престой на пациента трупа 70 лв. разход. Нашата болница е за активно лечение, а човекът има нужда от долекуване или домашни грижи. Търсихме помощ от общината и от мюфтийството, но дом за дядото още не е намерен. На практика сме го осиновили, не можем да го изхвърлим на улицата”, коментира шефът на ВМБ д-р Ивайло Въжаров.

В болницата, където са единствените в Североизточна България клиники по изгаряния и токсикология, непрекъснато има случаи на изоставени бездомници. “Приемаме ги по спешност, а след лечението не можем да ги изпишем”, поясни д-р Въжаров. От същия проблем се жалват и в другите две големи варненски болници – “Св. Анна” и “Св. Марина”.

Според д-р Въжаров нормативни неуредици превръщат болниците в приюти за болни без дом, тъй като разходите не покрива нито едно ведомство. В случая с дядо Вахиб сметката ще набъбва още месец, стана ясно от думите на районния мюфтия Танер Вели. Той обясни, че пазачът имал родственици във Варна, но те не можели да го приберат. “Задвижихме процедура да бъде освидетелстван пред ТЕЛК. С такъв документ от агенцията за социално подпомагане и общината обещаха да го настанят в хоспис. За съжаление процедурата ще отнеме още 30 дни”, обясни Вели. Той благодари на ръководството на болницата за човечността. Пораженията от пожара в джамията още не са ликвидирани.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.