Иван Иванов ще оглави енергийния регулатор

Бившият депутат от „Синята коалиция“ Иван Иванов е фаворит за нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Той е единствената номинация на парламентарно представените партии за поста шеф на регулатора.

Предложен е от Реформаторския блок и най-вероятно кандидатурата му ще бъде подкрепена от ГЕРБ, научи „Труд“. По образование Иванов е инженер по електроизмервателна техника.

За осемте останали поста в комисията се състезават 18 души. От тях 10 са специалисти по енергетика, а по закон в КЕВР ще има четирима такива експерти.

От Реформаторския блок са номинирали Славчо Смилков, директор по жалбите в регулатора, Валентин Петков от ВиК Варна и жената на бившия шеф на регулатора Ангел Семерджиев - Елена Маринова, която в момента оглавява правната дирекция на ДКЕВР.

От ГЕРБ предлагат двама кандидати - Евгения Харитонова, настоящ член на регулатора и сегашният председател на ведомството Светла Тодорова. Според източници на „Труд“ постовете и на двете в комисията са почти сигурни.

Най-много кандидати са номинирани от БСП. Левицата предлага бившия шеф на „Топлофикация Плевен“ и Асоциацията на топлофикациите в България Валентин Терзийски, ексчлена на ДКЕВР Еленко Божков, действащия член на КЕВР Илиян Х. Илиев, бившия директор на „Булгаргаз“ Любомир Денчев и зам.-шефа на ВиК Пловдив Петър Бояджиев.

ДПС има само един кандидат - бившия депутат от партията Ремзи Осман. Той е завършил право в УНСС.

Юрист е и един от кандидатите, излъчени от Патриотичния фронт - Милена Миланова, която и в момента е член на КЕВР. Партията е предложила също финансовия директор на НЕК Румяна Кръстева, Александър Димитров, Владимир Владимиров и Петко Михайлов.

От партията „Български демократичен център“ са с един кандидат - Георги Златев, който е бивш зам.-шеф на „Брикел“ и държавните „Мини Марица-изток“.

Кандидатите ще бъдат изслушани следващия четвъртък в енергийната комисия към парламента, а изборът ще е на 7 април.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес