5000 лева гаранция за шофьорката от “Тракия, нямало опасност да се укрие 29-годишната Цвета Таскова, която предизвика катастрофата край Вакарел, излиза на свобода

10 обвинения са повдигнати срещу нападателя от Торонто

Маймуна и миещи мечета идват в зоопарка на Шумен Павианът Шмоко ще има булка

Условна присъда за магистрат

Започна Съветът за сътрудничество на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция, в който участва Бойко Борисов

Босненската и хърватската полиция арестуваха 20 трафиканти на нелегални преселници

ГЕРБ: Заставаме твърдо зад Емил Христов и той няма да подава оставка

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

„Екзакта”: Големият процент от българите искат запазване на Комисията по досиетата

Шофьор на автобус в София намери и върна портмоне с пари

За провокация и за подхвърлени пари в случая с Иванчева и дума не може да става, заяви Сотир Цацаров

Валери Симеонов: НСТС единодушно отхвърли законопроекта за изменение и допълнение на КСО

Модерен лазер за лечение на ретината заработи в Медицински университет-Варна

Санкт Петербург – Градът на Петър или Версай на Изтока

За 101 места за субсидирана заетост кандидатстват общините в Сливенска област

Ройтерс: Путин и Си Цзинпин – съюзници по сметка

Китай и Русия са заедно, защото така могат да се противопоставят на Запада

В последно време много се пише за отношенията между китайския лидер Си Цзинпин и руския президент Владимир Путин, като се отбелязват техните близки лични отношения, пише Ройтерс в анализ по темата. В него се посочва, че откакто е на власт, Си Цзинпин се е срещал поне десет пъти с Путин.

Ройтерс припомня, че двамата лидери говорят много за своята лична дружба и търси причините за това, които намира по-скоро в наличието на общ враг, отколкото в сходство в характерите.

Си и Путин имат нужда един от друг, за да се противопоставят на предполагаемите заплахи от страна на САЩ и техните съюзници, посочва Ройтерс, след като припомня сложните отношения на Русия и Китай в миналото. След разпадането на Съветския съюз НАТО и ЕС се разширяват към руските граници, а Путин започва да се оплаква, че Западът се отнася с Русия като с враг. Американското обръщане към Азия пък предизвиква аналогична реакция от Пекин. Китай смята, че САЩ водят в Азия политика, насочена към неговото възпиране. Така че на Путин и на Си им се струва, че се противопоставят на действията на общ враг и тази колективна защитна реакция укрепва двустранните им отношения, пише в анализа.

Китай проявява готовност да купува руски енергоресурси, което помага на Русия да се противопостави на санкциите, въведени заради действията на Москва в Украйна.

В анализа се подчертава още, че у Китай и Русия укрепва убеждението, че заедно могат да се противопоставят на всеки алианс, създаден срещу тях, и че не им трябва да признават ред, установен без тяхно участие. Докато съществува мнението, че западните алианси се опитват да изолират и изместят встрани Русия и Китай, тези страни ще си сътрудничат все по-тясно. Никакви други партньори не могат да им дадат такава възможност да се противопоставят на натиска на Запада.

В анализа на Ройтерс се подчертава, че докато за Русия Китай е последната възможност да спаси икономиката си от потъване, Пекин би предпочел да сътрудничи със Запада. Затова САЩ имат шансове да подобрят отношенията си с Китай.

Ако САЩ спрат да се държат назидателно с Китай и се откажат от ролята на върховен арбитър по въпросите за морските пътища, ще открият, че Китай е охладнял към Русия и решава граничните си спорове така, както го прави с други страни, е изводът в анализа на Ройтерс.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.