Ройтерс: Путин и Си Цзинпин - съюзници по сметка

Китай и Русия са заедно, защото така могат да се противопоставят на Запада

В последно време много се пише за отношенията между китайския лидер Си Цзинпин и руския президент Владимир Путин, като се отбелязват техните близки лични отношения, пише Ройтерс в анализ по темата. В него се посочва, че откакто е на власт, Си Цзинпин се е срещал поне десет пъти с Путин.

Ройтерс припомня, че двамата лидери говорят много за своята лична дружба и търси причините за това, които намира по-скоро в наличието на общ враг, отколкото в сходство в характерите.

Си и Путин имат нужда един от друг, за да се противопоставят на предполагаемите заплахи от страна на САЩ и техните съюзници, посочва Ройтерс, след като припомня сложните отношения на Русия и Китай в миналото. След разпадането на Съветския съюз НАТО и ЕС се разширяват към руските граници, а Путин започва да се оплаква, че Западът се отнася с Русия като с враг. Американското обръщане към Азия пък предизвиква аналогична реакция от Пекин. Китай смята, че САЩ водят в Азия политика, насочена към неговото възпиране. Така че на Путин и на Си им се струва, че се противопоставят на действията на общ враг и тази колективна защитна реакция укрепва двустранните им отношения, пише в анализа.

Китай проявява готовност да купува руски енергоресурси, което помага на Русия да се противопостави на санкциите, въведени заради действията на Москва в Украйна.

В анализа се подчертава още, че у Китай и Русия укрепва убеждението, че заедно могат да се противопоставят на всеки алианс, създаден срещу тях, и че не им трябва да признават ред, установен без тяхно участие. Докато съществува мнението, че западните алианси се опитват да изолират и изместят встрани Русия и Китай, тези страни ще си сътрудничат все по-тясно. Никакви други партньори не могат да им дадат такава възможност да се противопоставят на натиска на Запада.

В анализа на Ройтерс се подчертава, че докато за Русия Китай е последната възможност да спаси икономиката си от потъване, Пекин би предпочел да сътрудничи със Запада. Затова САЩ имат шансове да подобрят отношенията си с Китай.

Ако САЩ спрат да се държат назидателно с Китай и се откажат от ролята на върховен арбитър по въпросите за морските пътища, ще открият, че Китай е охладнял към Русия и решава граничните си спорове така, както го прави с други страни, е изводът в анализа на Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи