Отказаха се от единна разузнавателна служба

Единна разузнавателна служба, в която да се слеят цивилните с военните разведки, няма да има. Това стана ясно в сряда на дебатите в правната комисия на парламента, където беше разгледан пакетът от законопроекти в сферата на сигурността.

Вносителят Цветан Цветанов сподели, че преди години имал желанието за обединение на разузнаването. След разговори с експерти обаче се убедил, че двете служби имат специфична дейност и не е редно да се сливат. Депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов възрази. Според него България е прекалено малка държава, за да функционират в нея две разузнавателни служби. Той даде за пример Германия, където разведките били в едно ведомство.

Самият Атанасов е вносител на законопроект за единна разузнавателна служба. Според него имало дублиране в текстовете за Държавна агенция “Разузнаване” и “Вътрешна информация”, които предлага Цветанов. Той предрече, че между двете служби може да се получи “служебен егоизъм”.


След като изслуша дебата, Явор Хайтов от БДЦ обяви, че е “лош сигнал” управляващите от ГЕРБ И РБ да внасят два различни законопроекта по една тема. Правната комисия прие проекта на Цветанов и отхвърли този на Атанасов.

Междувременно вътрешната комисия подкрепи проектозакона за Националната служба за сигурност (НСО), чийто вносител отново е Цветанов с група депутати. “Приветствам приемането на закона. Той е необходим и час по-скоро трябва да влезе в действие”, каза шефът на НСО Ангел Антонов. Депутатите от БСП обявиха, че ще гласуват с “въздържал се”, тъй като в проектозакона има въпроси без отговори. Според тях службата се уголемява до степен, която дразни обществото. 1200 гардове охраняват шепа властимащи сега, а броят им ще нарасне. Атанас Атанасов пък намекна, че НСО трябва да се девоенизира, обратно на това, което предлага Цветанов.

Вчера стана ясно и че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган все още се охранява от НСО. “Решението за това е взето от Министерския съвет с постановление от 2012 г., препотвърдено през 2014 г.”, каза Антонов. С приемането на новия закон охраната на Доган ще падне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини