Саудитска Арабия и още 6 държави с военна операция в Йемен срещу "Ал Кайда"

Саудитска Арабия и страните от Персийския залив започнаха военна операция срещу шиитските бунтовници от движението „Ансар Аллах“ в Йемен, още известни като „хути“, които завзеха столицата на страната и напредват на юг. Военновъздушните сили на Саудитска Арабия са нанесли удари по стратегически позиции на шиитските милиции, предава АФП, цитирана от "Фокус".

Военната операция започна веднага след оповестено изявление на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив, в което се посочва, че Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн, ОАЕ и Катар имат намерение „да откликнат на молбата на президента Абд Рабу Мансур Хади и да защитят законната власт в Йемен от бунтовниците-хути“. Пакистан и Египет по-късно оповестиха, че ще се присъединят към военната кампания срещу шиитите бунтовници в Йемен.

САЩ няма да участват в операцията, но ще предоставят логистична и разузнавателна подкрепа на страните, участващи в коалицията.
Самолетите на международната коалиция са поразили стратегически важни позиции на шиитите в Йемен.

По данни на военни източници, въздушните удари са имали за цел вазата на йеменските ВВС „Ал-Дайлами“ и международното летище на Сана, намиращо се в северната част на йеменската столица. Също така цел на въздушните удари е бил превзетият от „хути“ президентски дворец в Сана.

Саудитска Арабия планира да задейства във военната операция срещу йеменските хути 100 изтребителя и 150 хиляди военнослужещи.
Обединените арабски емирства, Кувейт, Бахрейн, Катар и Йордания са изразили готовност да предоставят самолети за участие в операцията.
В сухопътна операция срещу силите на „Ансар Аллах“ са готови да вземат участие Египет, Пакистан, Йордания и Судан.

Обединените арабски емирства вече изпратиха 30 самолета за участие в кампанията в Йемен.
Белият дом обяви, че САЩ се координират със Саудитска Арабия и арабските съюзници във военните действия срещу шиитските бунтовници „хути“ в Йемен.
„Докато американските сили няма да вземат участие в директни военни действия в Йемен, ние ще създадем щаб за общо планиране , заедно със Саудитска Арабия, с цел координирането на подкрепата от стана на САЩ. Президентът Обама одобри предоставянето на логистична и разузнавателна подкрепа за провежданите от Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив военни операции“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Бернадет Мийхан.

„САЩ следят отблизо опасностите, свързани с разклонението на „Ал Кайда“ в Йемен и ще продължат да предприемат действия, необходими за предотвратяването на заплахите към Съединените щати и американските граждани“, добави тя.

Международната коалиция обяви въздушното пространство над Йемен за забранена зона.
ООН е осведомена за операцията срещу бунтовниците в Йемен, провеждана от Саудитска Арабия и страните от Персийския залив.„Осведомени сме за случващото се. Опитваме се да получим повече подробности“, заяви заместник-говорителят на ООН Фархан Хак, без да уточни, дали генералният секретар Бан Ки-мун е бил уведомен предварително за подготвяната интервенция.„В момента проверяваме с каква информация е разполагал специалният представител на ООН за Йемен Джамал Беномар. Ще реагираме по съответния начин, когато разполагаме с достатъчно информация“, заяви Фархан Хак.
От своя страна посланикът на Саудитска Арабия в САЩ Адел ал-Джубейр заяви, че военната операция е основана на положенията в уставите на ООН и Лигата на арабските държави, регламентиращи оказването на подкрепа на правителството и президента на страната. „Международна коалиция от 10 страни, сред които Саудитска Арабия, започна военна кампания в Йемен, с цел защитата на законното правителство на Абд Рабу Мансур Хади“, заяви Адел ал-Джубейр. По неговите думи преди началото на операцията Саудитска Арабия се е консултирала с американските власти, но САЩ не вземат участие в кампанията.

Йеменските бунтовници от движението „Ансар Аллах“ (хути) разглеждат военната операция срещу тях като агресия срещу йеменския народ, заяви на свой ред представителят на политическия съвет на йеменските бунтовници-шиити Хамза ал-Хути. „Това, което се случи, е обявяване на война на народа на Йемен. И народът, разбира се, няма да остане безучастен. Тези въздушни удари ще сплотят йеменците“, заяви ал-Хути. „Не мисля, че те ( Саудитска Арабия и страните от коалицията) ще се решат да проведат сухопътна операция в Йемен. Те трябва да разберат, че още преди да се изправят срещу нашите мъже, ще бъдат погълнати от нашите планини, пясък и камъни“, добави представителят на военния съвет на „Ансар Аллах“ Халед Джабер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят