Морган Фрийман се извини, след като беше обвинен в сексуален тормоз и непристойно поведение

Без дизел в новото Volvo S60 Всички нови модели на марката от 2019 г. ще бъдат електрифицирани

Иновационни слушалки заглушават хъркането на партньора

Белгийските власти ще разгледат жалба срещу инстаграм, свързана с новите правила за личните данни

Слави Несторов: С Боян Петров имахме уговорка да се срещнем на Еверест и това да е първата българска среща на върха

Александър Вучич: Ще бъдем готови на компромис с Косово

Предотвратиха контрабанда на близо 200 килограма наркотици на ГКПП “Капитан Андреево”

Сапьори обезвредиха бомбата в Дрезден от Втората световна война

Търговските преговори между Китай и САЩ ще бъдат възобновени на 2 юни в Пекин

Какво е наказанието за лошите баби?

Екатерина Захариева: Визитата на Борисов в Москва е координирана отдавна, не е по спешност

Еврогрупата не взе решение по последния транш от помощта за Гърция

Историкът Спас Ташев: Името „Илинденска Македония” не решава проблемите в региона

Откриха втората черна кутия на катастрофиралия в Куба пътнически самолет

Пътен полицай взима пари от столичен шофьор, инструктира как да му даде рушвета

Белчо Горанов, генерален секретар на Българския олимпийски комитет: Върви най-мащабната проверка за допинг случай у нас

Белчо Горанов, генсекът на Българския олимпийски комитет (БОК), е член на специалната комисия, която министърът на младежта и спорта Красен Кралев създаде, за да се изясни ситуацията с поредния грандиозен допинг скандал с българските щанги. Юристът Горанов даде интервю за „Труд“ след поредната си среща с ръководството на Българската федерация по щанги и на националния ни отбор по вдигане на тежести.

– Г-н Горанов, докъде стигна работата на комисията?

– Работим много активно, но е рано за резултати. Мога да кажа обаче, че върви най-мащабната и всеобхватна проверка по случай с допинг скандал у нас, която е правена досега. Защото е слабо да се твърди, че случаят е неприятен. Той е изключително тревожен и дано не се окаже, че е фатален за българските щанги въобще като спорт. Не ми се иска обаче сега да мисля в тази посока.

– Какво точно проверявате?

 -Събираме голяма по обем информация, която трябва да ни даде достатъчно ясна картина на ситуацията. С проверката са ангажирани и всички институции, които имат отношение към случая – Антидопинговият център с неговата антидопингова лаборатория, Агенцията по храните, Агенцията по лекарствата. Със сигурност вярвам, че на определен етап ще се включи и прокуратурата. Знам, че министър Красен Кралев и главният прокурор Сотир Цацаров са разговаряли по темата.

– Какви са установените факти към момента?

 -Те са добре известни. Имаме 11 положителни проби на щангисти от националния отбор. Предстои отварянето на вторите проби в Кьолн, като шансът за различен резултат обикновено е малък, но той винаги съществува. Към момента мога да кажа, че има много сериозни пропуски в организацията на работата на Българската федерация по щанги точно по въпросите с медикаментозното възстановяване на спортистите. И това, при положение че точно в това отношение нашата страна е „гърмян заек“, защото не за първи път ставаме главни герои в голям допинг скандал. Ако не се лъжа, това е шестият масов случай с допинг в българските щанги от олимпийските игри в Монреал през 1976 година до сега. Затова и подходът на федерацията точно по този въпрос би трябвало да е много по-внимателен и по-задълбочен.

 -Изтече информация, че анаболният стероид е попаднал в организма на спортистите от замърсена хранителна добавка?

 – Към момента това не е сигурно, а аз искам да говоря само с факти. Тепърва предстои нещата да се изясняват и доказват. Факт е обаче бързата реакция на министър Кралев, който демонстрира намерение да стигне до същината на проблема, а не проверката да остане само на повърхността на случая. Затова сега става ясно, че в България достъпът до анаболни стероиди е изключително лесен, особено когато става дума за нерегламентираното им използване извън медицината. Пазарът е пълен с хранителни добавки, които съдържат и необявени съставки. Във всеки втори фитнес може да получиш „хапче за мускули“, ако си го поискаш от точния човек. В страни като Италия, Гърция, Испания, нерегламентираното приемане на анаболни стероиди и на допинг се преследва от закона, както и търговията с допингиращи продукти не само в спорта, но и извън него.

 -Какво реално може да се надяваме да се случи и да не се случи на българските щанги?

-Ако се докаже твърдо пред Международната федерация, че няма умисъл в употребата на анаболи, тогава може и наказанията да са по-леки. Иначе е ясно – 4 години на тези, които са хванати за първи път и доживот за щангистите с второ провинение, както и глоба от 500 000 долара, фиксирана в правилника на Международната федерация за улавяне на над 9 щангисти при една проверка. Максимумът, който според мен може да се постигне при добро развитие на случая, е по-малка санкция за тези щангисти, които са хванати за първи път и значително по-малка глоба. За съжаление не смятам, че за доживотното наказание ще има вариант да отпадне, ако и вторите проби се окаже, че са положителни. Забележете обаче – говоря само за възможност при благоприятно стечение на обстоятелствата, а не за вратичка в правилата и регламентите, която ние бихме могли да използваме. Затова и всичко с тези варианти е условно и въпрос на бъдеще.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.