Столетница рецитира "Малък Пенчо"

Назмия Алишева от град Нови пазар празнува 100-годишен юбилей в четвъртък и за почуда на близките си демонстрира отлична памет. Дълголетницата е учила до 4 клас и още помни какво е попивала в училище, затова рецитира без грешка: "Пенчо бре, учи! Пенчо си мълчи..." Освен поучителното стихотворение от Петко Славейков, роднините са чували от устата на баба Назмие и други житейски мъдрости.

Според столетницата, която е отгледала 7 деца и цял живот е била домакиня, в една къща жената първо трябва да наготви, после да мисли за чистенето. Това е съветвала снахите си, после обяснявала същото и на жените, избрани от нейните внуци. Животът я дарил с 11 внука, 8 правнука и двама праправнуци.

От известно време всички следят какво яде и пие дълголетницата. Тя си похапва супи, но често поръчва да й сготвят и риба, и пържоли. Никога не преяжда и в чинията й винаги остават по две-три хапки. Няма причина да пие лекарства, не страда от кръвно, взема само витамини и калций.

Допреди 2-3 г. била много жизнена, но вече е спряла да работи в градината. Сега повече се застоява пред телевизора. Заради това знае какво се случва в държавата, но решила да пропусне последните парламентарни избори, макар че урната била съвсем близо до дома й.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони