Вицепрезидентът се прехласна в Екомузея на Русе

Вицепрезидентът Маргарита Попова се прехласна в ултрамодерния Екомузей с аквариум в Русе. Тя разгледа всички експозиции, преди да отпътува като лектор на студенти второкурсници във Велико Търново. "Успявате да привлечете посетители от всички възрасти с археологически и природонаучни експонати отпреди 3 милиона години", впечатли се Попова. Тя разгледа използваните модерни технологии с интерактивни табла и образователни игри за деца.

В една от залите я чакаше и макетът на единствения мамут в естествен размер от 3,20 м. Сред една от най-богатите колекции вкаменелости с кости на праисторически хоботни бозайници, тя разгледа единствената в света запазена кост от друг вид мамут - Mammuthusromanus. Маргарита Попова видя аквариума с 50 000 л вместимост за над 20 вида речни риби, както и 15-метрова изкуствена пещера в една от залите. Тя имитира структурата на втората по дължина в България пещера Орлова чука. Вътре на специален дисплей се излъчва триминутен клип за прилепите като най-многобройните й обитатели.

Екомузеят възкръсна след 30 г. в сградата на някогашния природонаучен музей в крайдунавския град. Той беше открит м.г. като част от проекта "Развитие на културно-исторически атракции в градски исторически ансамбъл". Мащабната реконструкция беше финансирана с 4,432 млн.лв. по ОП "Регионално развитие". Целта е културно-историческите атракции да привлекат над 42 000 чуждестранни туристи и гости на града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони