Явор Гърдев пуска аватари в зала 1 на НДК

Режисьор Явор Гърдев, художник Владимир Тодоров, актьори Снежина Петрова и Захари Бахаров... При подобно събиране на абсолютни професионалисти в проект по Хайнер Мюлер можеш да очакваш само едно - перфектния спектакъл. На това се надява и новото ръководство на НДК, което превръща театъра в любимо изкуство за своите сцени. След откриването на т.нар. Нов театър и зала “Крикор Азарян” вчера бе обявен и трети впечатляващ проект - “Квартет - опасни връзки след края на света” в зала 1 на НДК. С две премиерни дати - 12 и 17 май, и още четири представления до края на годината. Реализацията на спектакъла е изключително сложна и затова той ще се играе само шест пъти годишно.

Явор Гърдев, който си даде почивка с “по-леки” постановки след зрелищния “Хамлет” в Народния театър, отдавна обмисля спектакъл по текстове на Мюлер. Те обаче са тежки и той дълго търси най-подходящите изразни средства за тях. Накрая стига до идеята да съчетае в реално време театъра с киното чрез т.нар. Motion Capture технология, която познаваме от филми като “Полярен експрес”, “Коледна песен” и др. Именно затова в екипа влиза и художникът Владимир Тодоров, нашумял с работата си в поредицата за Хари Потър, “Хрониките на Нарния”, “Полярен експрес”, “Стюарт Литъл” и др. На него е поверено създаването на виртуалната среда и костюми, чрез които ще се улавят движенията на актьорите, изпълняващи по няколко роли. За целта ще са нужни аватари (като в “Аватар” на Джеймс Камерън). Действието ще се случва на сцената и едновременно ще се заснема от три камери, ще се монтира от Гърдев зад кулисите и ще се прожектира на екран.

“Това ще е първият спектакъл, изцяло продуциран от НДК”, каза през жуналисти вчера директорът Мирослав Боршош. “Текстът на Хайнер Мюлер е еталонен. Бележи епоха в модерната драматургия на Европа. Поставям го за втори път, но вече в чистия му вид”, допълни Гърдев. Според него спектакълът е за над 16-годишни, тъй като текстът изисква от зрителите личностна зрелост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура