Инвестират 2,3 милиона лева в инфраструктурата и облагородяването на старинния квартал „Варуша“ в Търново

Третират кестените в Търговище срещу листоминиращ молец

Стартира третият сезон на мащабните улични ремонти в Търговище

Административните услуги да се предоставят по идентичен начин в цялата страна Това решиха областните управители на форум в Арбанаси

Десетима от задържаните служители на ДАИ-Благоевград обвинени за участие в престъпна група

Прокуратурата прецизира обвиненията срещу кмета на “Младост” Десислава Иванчева

Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов е избран за заместник-президент на НАЛАС

Валери Симеонов ще се срещне с украинския министър на образованието и науката Юлия Гриневич

Горски се обучаваха как да гасят с нови пожарни коли

Четири години затвор за австрийски треньор по ски, обвинен в сексуален тормоз над ученици

ЕС призова Русия, Иран и Турция да изпълнят обещанията си за Сирия

Григор Димитров безмилостен срещу Жил Симон – 6:2, 6:1

Безплатни имунологични прегледи правят в МУ-Пловдив

Опозицията не може да прости поредния успех на правителството по отношение на председателството на Съвета на ЕС, заявиха от ГЕРБ

Върховната административна прокуратура извърши проверка по сигнал за незаконно издаване на разрешителни за изграждане на ВЕЦ

На Малък Искър кълве скобар

Добромир ДОБРЕВ

Река Малък Искър от години привлича риболовците през зимните месеци и ранната пролет. За жалост през последните години обезрибяването стигна връхната си точка. Имаше един период, в който заради замърсявания и бракониерски набези рибните запаси бяха почти изчерпани. Няма ги вече огромните бели мрени и пълчищата от кефали, с които реката се гордееше навремето. Все пак от известно време насам се наблюдава леко съживяване на фауната в реката. Макар и много труден, риболов на Малък Искър все пак има.

Реката е десен приток на Искър. Дължината й е 85,5 км. Тя извира на 300 метра северозападно от старопланинския връх Мургана в Етрополската планина. При изворите си все още носи името Равна река. До град Етрополе тече в северозападна посока в дълбока залесена долина. В южната част на града завива на североизток, преминава през Етрополската котловина и след село Лъга образува живописен пролом. При град Роман се влива в река Искър.

През последните седмици най-посещаван е районът около село Своде. Точно тук реката събира водите и на най-големия си приток Бебреш. Този сезон Малък Искър е много пълноводен. За разлика от други години по същото време сега водата е буйна и е заляла традиционно сухите брегове. Вировете са променени. Типичните дребни кефалчета, които натискаха плувките в миналите години, сега почти ги няма. За сметка на това въдичарите мамят много едри скобари.

Типичният скобарски вир е този при автомобилния мост край село Своде. От самите колони на моста до 100 метра надолу по течението има доста перспективни позиции, където може да се практикува типичният речен риболов на плувка. Вирът групира рибата през студените месеци. Тук зимуват освен скобарите, също така нелоши кефали, бели мрени и редки морунаши. Близкото населено място плаши гладните корморани и създава комфорт за рибите. Наличието на големи камъни по дъното пък са отлични укрития за зимните пасажи.

За скобарския риболов по Малък Искър е необходимо стандартно болонезе с дължина около 6 метра. Макарата трябва да е бързооборотна, за да събира скоростно отпуснатата надолу по течението линия. Методът на “изтичане” е задължителен тук. Примамката трябва да се движи свободно със скоростта на водното течение, за да провокира интереса на скобарите. Залага се изцяло на бели червеи, които могат да бъдат оцветени в червено или в жълто. Противно на логиката през зимата честото захранване на топки във водата дава отлични резултати. Рибите се примамват от храната и кълват по-уверено.

И тук, както на много други места, скобарите си имат график. Понякога стартират с храненето си като по часовник и още толкова внезапно активността им прекъсва. Обикновено силни са сутрин – около 8-9 ч. Закуската е важна част от хранителния режим на рибите. През деня риболовът е труден, някои от ентусиастите по брега си остават само с надеждите за резултатен улов. Други, попаднали на “златното” място, могат да отчетат доста кълванета. Скобарът е една от най-мощните речни риби, затова при работа с тънки влакна трябва да се внимава много, за да не се скъса линията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.