Отказаха да пратят психично болен в Карлуково

Видинският районен съд отказа да изпрати на задължително лечение психично болен мъж от крайдунавския град, тъй като според експерти няма опасност за здравето му. Прокуратурата, която внесе предложението до Темида обаче е на друго мнение. По делото са събрани доказателства, че видинчанинът е правил и опит за самоубийство. Избягал е от вкъщи и е открит след дни полужив заради измръзване. По време на процеса бил разпитан и пациентът, който заявил, че разбира състоянието си и ще се лекува.

Видинчанинът страда от психическо заболяване от 1994 г. Многократно е хоспитализиран за задължително лечение с решение на съда. Последно бил настанен през февруари в психиатричното отделение на местната болница след като прерязал вените си и се хвърлил в снежните преспи. Когато го открили след 4 денонощия вече бил измръзнал, а това довело до увреждане на крайниците му.

„Не желая да се лекувам в Карлуково. Разбирам състоянието си, ще лекувам краката си, но искам да е в клиника в София“, обяснил освидетелстваният пред съдебния състав, цитиран от "Конкурент".

Експертите по делото заявили, че мъжът действително страда от параноидна шизофрения, но липсват критериите за прилагане на принудителна мярка за лечение.

Според вещите лица няма и висок риск от поведение, което да е опасно за пациента и околните. Позовавайки се на становището им, съдът отказа да го настани в Карлуково. Решението може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред окръжния съд във Видин. Очаква се от прокуратурата да настоява за това пред втората инстанция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини