Премахнаха таксите за предучилищно обучение в Карлово

Родителите няма да плащат вече такси за децата в предучилищните групи в забавачките на територията на община Карлово и околните села, решиха общинските съветници на сесия в местния парламент.

Всички старейшини единодушно гласуваха предложението на съветника от ГЕРБ Доньо Тодоров, който е учител по професия. Той мотивира предложението си с позоваване на Закона за образованието в раздела за задължителната предучилищна подготовка в детските градини и че всичко се прави за облекчение на родителите.

"Става въпрос за задължително обучение на подрастващите и ще направим всичко възможно те да получат добро начално образование, без да се налага да се плаща и за това", коментира Доньо Тодоров. "Отпадането на таксите ще облекчи много родителите, които също настояват за премахване на налога. Когато става въпрос за децата, никакви финансови доводи не могат да ни попречат да направим необходимото и да дадем глътка въздух на родителите, голяма част от които са с минимални доходи", допълни Сребра Атанасова, председател на групата на ГЕРБ-Карлово.

Предложението вече бе внасяно за разглеждане в Общинския съвет-Карлово през 2014 г., но тогава срещна сериозен отпор от кмета Емил Кабаиванов и общинската администрация с мотива, че премахване на таксите за предучилищно обучение ще ощети доста общинската хазна. Сега обаче и те застанаха зад идеята на ГЕРБ-ерите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони