Тайната на корейските занаяти е в галерията на “Шипка” 6

Как се правят декоративни възли или лакирани кутии с костенурки, какъв е вкусът на оризовото вино или на зеления чай с аромат на орхидея, как изглеждат традиционните сватбени премети в далечна Република Корея - това е малка част от всичко, което можете да научите или опитате в прелюбопитната изложба „Тайните на корейските занаяти” на първия етаж в галерията на ул. ”Шипка” 6 в София.

За откриването й в сряда вечерта пристигнаха 11 от общо 23-мата майстори, чиито творби са включени в експозицията. На изисканото откриване в салона присъстваха Н.Пр. посланик Шин Менг-хо, зам.-министърът на културата доц. Бони Петрунова, председателят на СБХ Любен Генов, много дипломати и ценители на изкуството.

До 9 април в галерията ще могат да се разгледат 140 творби - традиционни корейски облекла и мебели, бижута, тръстикови пана и керамика, копринени картини, шевици и музикални инструменти, дърворезбовани врати, лъкове и стрели, украшения. Имате шанс да си купите и малки сувенири, както и да дегустирате автентичен зелен чай от о. Чеджу или ликьор Мунбе-джу - една от любимите напитки на династията Корьо (X-XІV в.). Те ще бъдат сервирани в определени часове на деня. А в петък в зала 7 на НДК бяха организирани демонстрации на български и корейски занаяти.

„Тайните на корейските занаяти” е част от програмата на посолството на Република Корея в България, посветена на 25 г. от създаването на дипломатическите връзки между двете страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура