На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Плевнелиев: Евроинтеграцията на Западните Балкани е сред приоритетите на външната ни политика

Процесът на разширяване на ЕС с държавите от Западните Балкани е сред приоритетите на външната политика на България и ще бъде във фокуса на българското председателство на Съюза през 2018 г. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Черна гора Мило Джуканович.

„България ще продължи да подкрепя европейската и евро-атлантическата интеграция на Черна гора, както и процеса на реформи в страната. Напредъкът на всяка държава към пълноправно членство в ЕС и в НАТО е успех за целия регион“, увери още държавният глава, цитиран от прессекретариата на Президентството.

Постигането на трайна стабилност и ускорен икономически растеж в Западните Балкани се основават на перспективата за европейска и евроатлантическа интеграция, посочи премиерът Джуканович и призова ЕС и НАТО да останат активно ангажирани с интеграционните процеси в региона. Мило Джуканович подчерта, че Черна гора ще продължи да задълбочава сътрудничеството си с НАТО и очаква да получи покана за пълноправно членство в Алианса до края на 2015 г.

Регионалните проекти за транспортна и енергийна свързаност създават благоприятни предпоставки за увеличаване на търговския оборот и икономическото сътрудничество между държавите от Югоизточна Европа, беше общата оценка на Росен Плевнелиев и Мило Джуканович. Липсата на свързаност в енергетиката носи само негативи на държавите от Балканите, категоричен беше президентът Плевнелиев. Според него е необходимо ускорено изграждане на интерконекторни връзки между газопреносните мрежи на държавите от региона и създаване на регионална енергийна борса.

„Черна гора има най-динамичната икономика сред държавите от Западните Балкани и работим, за да запазим тази тенденция и през следващите години“, заяви премиерът Джуканович. По думите му Черна гора работи за привличането на повече български инвестиции, както и за използване на опита на българските компании. Като особено перспективни сфери на сътрудничество бяха посочени транспортната инфраструктура, енергетиката, туризма, земеделието и производството на храни. В процес на съгласуване е и двустранно споразумение за взаимна защита на инвестициите, което ще насърчи бизнеса от двете страни да реализира повече съвместни проекти. Постигнато бе съгласие да се работи за пряка въздушна линия София-Подгорица.

По време на срещата Росен Плевнелиев и Мило Джуканович подчертаха готовността на България и Черна гора да задълбочат сътрудничеството в региона на Югоизточна Европа както в двустранен план, така и в рамките на международните организации.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.