Продължава издирването на 64-годишния мъж от село Габаре

Горанов: 13 български общини са с финансови затруднения 21 са отпаднали от "черния списък" на МФ

Длъжни сме да осветим какво се случва в Община Болярово – един „Боляровогейт“, заяви депутатът Александър Иванов

Столичният общински съвет избра Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на “Младост”

Григор Димитров: Искам еднакви топки за всички турнири

Ни Ло става дизайнер

Иванчева: Не се сещам кой е Александър Ваклин, не съм го срещала

Николина Чакърдъкова се сдоби с внучка

Шофьорката, ударила 10 коли в Пловдив, иска по-малка парична гаранция

Бургаски лекари спасиха 4-месечното бебе Елена с уникална и сложна операция

24.5% от българите биха гласували за ГЕРБ днес, 20.5% ще подкрепят БСП

Десети годишни награди на “Правен свят” и Международен правен център (ILAC)

Работник загина, след като бе затиснат от дърво

Откраднаха линейка в Пловдив

Издирват крадци на кабел на БТК

Докторите настръхнаха, че ще режат парите за лечение

Българският лекарски съюз (БЛС) няма да се съгласи да се намалят цените на клиничните пътеки, ако това се обсъжда като вариант за справяне с преразхода в болниците. Това съобщи за „Труд“ зам.-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов след заседанието на надзорния съвет (НС) на НЗОК.

Органът реши до средата на април НЗОК заедно с БЛС да изготви анализ, който ще посочи кои болници отчитат надлимитна дейност, защо, за какви пациенти и кои се вместват в бюджетната рамка. А след това НС ще прецени какви мерки да предприеме.

Само за първите три месеца от бюджетната година на касата (а тя започва от декември) лечебните заведения отчетоха съответно 35 млн. лв., 38 млн. лв. и 40 млн. лв. повече (или общо 113 млн. лв.). „Даже и да се намалят цените на пътеките, мярката няма да доведе до резултат, защото тогава болниците ще заложат на по-голям оборот и пак ще получат средствата, от които се нуждаят“, каза още д-р Йорданов. Същото прогнозира и д-р Румяна Тодорова в последното си интервю за „Труд“ като управител на НЗОК още на 10 март.

„Трябва да се установи кои болници са работещи и кои не, за да не страдат тези, които си вършат работата“, коментира Виктор Паскалев, представител на пациентите в НС на НЗОК. Той допълни, че и болните българи не биха се съгласили да се намалят приходите на лекарите, защото от това пациентите няма да спечелят.
„Много промени трябва да се направят. Но дори някои от дейностите да се извадят от болниците и да отидат в доболничната помощ, не е ясно дали тя ще може да ги поеме. Затова трябва да се мисли за актуализация на бюджета на НЗОК“, каза още д-р Юлиан Йорданов. Шефът на надзора – зам. финансовият министър Кирил Ананиев обаче настоял на заседанието да се спази бюджетната рамка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.