Докторите настръхнаха, че ще режат парите за лечение

Българският лекарски съюз (БЛС) няма да се съгласи да се намалят цените на клиничните пътеки, ако това се обсъжда като вариант за справяне с преразхода в болниците. Това съобщи за „Труд“ зам.-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов след заседанието на надзорния съвет (НС) на НЗОК.

Органът реши до средата на април НЗОК заедно с БЛС да изготви анализ, който ще посочи кои болници отчитат надлимитна дейност, защо, за какви пациенти и кои се вместват в бюджетната рамка. А след това НС ще прецени какви мерки да предприеме.

Само за първите три месеца от бюджетната година на касата (а тя започва от декември) лечебните заведения отчетоха съответно 35 млн. лв., 38 млн. лв. и 40 млн. лв. повече (или общо 113 млн. лв.). „Даже и да се намалят цените на пътеките, мярката няма да доведе до резултат, защото тогава болниците ще заложат на по-голям оборот и пак ще получат средствата, от които се нуждаят“, каза още д-р Йорданов. Същото прогнозира и д-р Румяна Тодорова в последното си интервю за „Труд“ като управител на НЗОК още на 10 март.

„Трябва да се установи кои болници са работещи и кои не, за да не страдат тези, които си вършат работата“, коментира Виктор Паскалев, представител на пациентите в НС на НЗОК. Той допълни, че и болните българи не биха се съгласили да се намалят приходите на лекарите, защото от това пациентите няма да спечелят.
„Много промени трябва да се направят. Но дори някои от дейностите да се извадят от болниците и да отидат в доболничната помощ, не е ясно дали тя ще може да ги поеме. Затова трябва да се мисли за актуализация на бюджета на НЗОК“, каза още д-р Юлиан Йорданов. Шефът на надзора - зам. финансовият министър Кирил Ананиев обаче настоял на заседанието да се спази бюджетната рамка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве