Човек на РБ оглави Агенцията по вписванията (Обзор)

Търговски регистрации посред нощ били правени в Агенцията по вписванията (АВ). Актове по партиди са вписвани между 19 и 23,49 ч, а служители влизали в сградата на агенцията между 4,40 ч и 6 сутринта. Това сочи докладът на Главния инспекторат към Министерския съвет за работата на агенцията, който доведе до уволнението на шефа й Венцислав Спирдонов.

От днес със заповед на правосъдния министър Христо Иванов на поста е назначена заместничката на Спирдонов - Елена Маркова, съобщиха от Министерството на правосъдието (МП).

Маркова е била зам.-шеф на ЦИК от квотата на „Синята коалиция“ и директор на Дирекция „Правна“ в мандата на военния министър от ГЕРБ Аню Ангелов. При кабинета „Орешарски“ Маркова е работила в президентството и е известна като активен протестър срещу правителството на БСП и ДПС. Според запознати за назначението й са лобирали Радан Кънев и Атанас Атанасов, като и финансово-икономически кръгове около президента Росен Плевнелиев.

От Министерството на правосъдието днес уточниха, че преди назначаването й инспекторите, проверяващи АВ, се натъкнали на много нарушения.

Установено било, че 52% от обжалваните откази за вписване са отменяни от съда. Това говорело за липса на контрол. Въведени били и незаконни практики при сроковете за вписване на заявленията в Търговския регистър. Срокът започвал да тече от датата на първото произнасяне на длъжностните лица по регистрация, а не от деня след постъпването на заявлението, което противоречало на Гражданския процесуален кодекс.

Имало и нарушения при възлагане на обществени поръчки, включително и финансирани със средства от ЕС по ОПАК. По договорите се използвало т.нар. мълчаливо съгласие - без произнасяне от възложителя за качеството на свършеното, след изтичане на срок до 10 дни работата се считала за приета без забележки. Открити били и нарушения при договорите за поддръжка на информационните системи на АВ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право