MasterChef: Симеон мил 2 г. чинии в наркокомуна, преди да почне да готви

Преди да се захване с готвене, Симеон Червенков мил чинии за 150 души в наркокомуна. Близо 2 години. Чак след това бил допуснат в лоното на кухнята. Всички готвачи там били облечени в бяло, а младежът изпитвал истинско благоговение, когато минавал край тях.

“Бях станал специалист, мислех, че мога да кандидатствам за някой цирк”, смее се сега Червенков. Мятал чиниите в миялната машина и дори й се молил да измие добре чиниите, без да оставя мазнини по тях. Понякога се случвало и да изгаря пръстите си, защото готвачите му оставяли за миене горещи тигани и тенджери. Не минавало и без счупени съдове. “Но се амбицирах, защото колкото по-бързо измиеш чиниите, толкова по-голям шанс имаш да те викнат в кухнята, за да помагаш там и да направиш нещо красиво”, казва Симеон.

Той спечели симпатиите на зрителите след появата си в MasterChef по Би Ти Ви. За мнозина именно той заслужава да грабне победата.

Накрая, след 2 години служба край миялнята, доказал, че може да му имат доверие в кухнята. Първата му задача била да обработва зеленчуците - на цвят и консистенция, каквито иска главният готвач, вещо обяснява той.

Това се случило преди десетина години, докато 33-годишният софиянец бил в комуна за наркозависими в Италия. На 14 г. попаднал в лоша компания и започнал да злоупотребява с наркотиците. Когато станал на 18 г., заминал за чужбина и останал там 5 години.

В тази възраст всеки човек има някаква дрога - за мен това бяха тежките субстанции, за друг може да бъде комарът и да играе на машинките, казва Симеон. Самият той още продължава да се чуди как ли е могло да се предотврати “омагьосването”.

Докато бил в комуната, имал право да изпраща само по едно писмо на месец до родителите си и да ги вижда веднъж на 6 месеца. Пишел дълги-дълги листове, за да изплаче всички чувства и мисли, които го връхлитали. Накрая се върнал - от носталгия и защото много му липсвали родителите. Сега живеят в една къща, макар и не заедно. Опитва се да им показва всеки ден, че ги обича. И двамата му родители имат по три висши образования в областта на икономиката. Майката му все още работи като счетоводител, а баща му вече е пенсионер.

Признава, че много хора му пишат във фейсбук и го нахъсват, за да се бори докрай в шоуто. Но дискретно отклонява въпроса дали има жени, които направо му предлагат среща. “Готвенето допълва липсата на красота, а и самата идея, че някой мъж седи вкъщи и готви, блазни много от нашите хубави българки”, усмихва се Симеон. Жената до него се казва Алекс и признава, че той не винаги показва класическа романтика като това да й занесе цветя вкъщи, но пък знае как да я накара да се почувства обичана.

В момента Симеон работи в IT компания като мениджър на екип за бързо реагиране. “Ако 20 души на работа имате проблеми с интернет и не успявате да си вършите задълженията, ние идваме на помощ”, обяснява той. Извън работата Симеон също обича да сяда пред компютъра. Казва, че е като малко дете в обвивка на 33-годишен мъж. Купил си е конзола и играе футбол.

Причината за тази любов е, че преди време активно се занимавал с този спорт. Даже бил картотекиран като нападател в отбора на “Ситняково Юнайтед”, а иначе сред приятелите си е известен като запален левскар. Простил се с мечтата си, след като претърпял 2 операции на колената. Затова решил да замени зеления терен с ринга в залата. Запалил се по бокса от негов приятел и вече 5 години тренира - задължително в събота, а понякога и през седмицата.

“Танцувам с краката и така успявам да изразходвам излишната си енергия”, казва Симеон. Е, въпреки че е добре екипиран, се случва и при този спорт да се окаже насинен. Случвало се е, когато отиде на работа, да му се наложи да обяснява кой го е бил, но винаги с чувство за хумор.

Иначе ако го накарате да опише себе си с три подправки, избира чили, анасонова звезда, босилек. Спечели ли шоуто, се е зарекъл 6 месеца да обикаля света, за да досъбере някои рецепти. “Може би ще рискувам да отворя малък ресторант в квартала”, казва Симеон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица