Евакуират три семейства в Благоевградско заради свлачище

Предприети са мерки по евакуирането на три семейства от село Осина заради свлачище. Това каза пред Фокус Славчо Хаджиев, кмет на селото. По думите му четири са засегнатите къщи, но три от тях се намират под изключително голяма заплаха.

„В момента обикаляме по домовете на хората, като им връчваме заповеди за евакуация. За момента те ще бъдат настанени при близки и роднини”, каза още Хаджиев. Кметът уточни, че проблемът с това свлачище датира още от 2013 година, като за него са сигнализирани всички имащи отношение институции, но към момента все още няма решение за отстраняване на проблема. „През последните няколко дни положението със свлачището се влоши, пукнатините по къщите станаха по-големи и вече са непригодни за живеене”, допълни кметът на село Осина.

Славчо Хаджиев каза още, че освен тези три къщи заради голямото свлачище, разпростиращо се на площ от около 30 декара, са застрашени и още 18 – 19 жилищни и стопански постройки, върху които също вече има нанесени материални щети. Кметът на селото добави, че хората са готови да излязат на протест, ако в най-скоро време проблемът със свлачището не бъде отстранен. „Проблемът с това свлачище не е единственият за нашето село. Преди месец огромно свлачище подкопа единствения път за село Осина и може да ни остави без връзка с останалия свят”, заяви кметът на сатовчанското село.

По думите му активизиралото се през февруари свлачище е с диаметър около 60 метра, а под пътя има огромна хралупа. Той допълни, че обходен маршрут за селото няма и ще остане откъснато от света, ако пътният участък не бъде ремонтиран. Към момента движението в участък се осъществява само в едното пътно платно, като след валежите от сняг и дъжд през последния месец неговото състояние също се е влошило.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони