Проверяват фирмите, правили горски замени

Министерството на земеделието трябва да провери дали гражданите и фирмите, участвали в горски заменки по времето на кабинета “Станишев”, са свързани помежду си. Такава препоръка е отправила Европейската комисия, съобщи пресцентърът на агроведомството.

През миналата година Брюксел поиска до септември 2015 г. България да преоцени договорите за продажба на гори от държавния фонд в периода януари 2007 - януари 2009 г. Държавата трябва да анулира сделките или да изиска обратно “държавната помощ”, която са получили някои фирми, получавайки терените по непазарни цени. Ако това не се случи, България ще бъде изправена пред Европейския съд. Решението на Брюксел засяга 1185 имота.

Заменените държавни горски имоти, които подлежат на преоценка, се намират най-вече край Царево, Несебър, Балчик, Пампорово, Разлог, Добринище, Старо Оряхово, Ракитово и Пловдив. Според изчисления на различни неправителствени организации, обявявани през годините, заменките са ощетили държавата с между 200 млн. и 1 млрд. лв.

В петък Министерството на земеделието е запознало еврочиновниците с действията си по казуса. Препоръката на Европейската комисия е в следствие от постъпила в Брюксел жалба срещу мерките, които правителството прилага за възстановяване на неправомерно получена държавна помощ. В сигнала се посочва, че част от собствениците, които попадат в списъка за допустима държавна помощ (до 200 000 евро), участват и в други юридически лица, страни по сделки за замени, предмет на решението на ЕК. По този начин отпуснатата им помощ от държавата надвишава максималния допустим праг.

В момента екипът на министърката на земеделието Десислава Танева се опитва за втори път да избере фирма, която да направи оценка на заменените имоти. Първата обществена поръчка се провали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес