На 18 юли 2018 да почерпят

Играчите на „Левски“ стоят час и половина в съблекалнята след отпадането

Ултрасите заградиха „Герена“

Делио Роси: Оставка? Не се предавам, но ще говоря с шефовете

Време е прокуратурата да се самосезира

„Левски“ направи всичко, за да отпадне от „Вадуц“ и успя! Феновете бесни!

400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите Дават средно по 327 лв. на глава добитък под селекционен контрол

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 18 юли 2018

Феновете на „Левски“ поискаха оставката на Роси, опитват да нахлуят на терена (СНИМКИ)

Дуел за поръчки между Боинг и Еърбъс (ИНФОГРАФИКА)

Една нова кола на 400 души от населението По ръст на продажбите влизаме в топ 5 на ЕС

Бизнесменът Мирослав Хинков и съпругата му пътували в самолета, пуснат без проверка на Летище „София“ И двамата имали лиценз за пилот

Джихадистите се заканиха на Кипър, полицията отрича

Бойко Борисов: По време на мандатите на БСП сивата икономика става огромна Щом дойде наше правителство - изсветлява, заяви премиерът

Адвокат иска 100 000 лв. от прокуратурата Юристът се жалва, че е претърпял психическо напрежение и е уронено името му

Приемат антикорупционна стратегия в Деня на лъжата

Правителството ще приеме след три дни Проект на актуализирана стратегия за противодействие и превенция на корупцията. Новината предизвика разнопосочни коментари предвид обстоятелството, че събитието е насрочено за 1 април – в Деня на лъжата.

Стратегията ще бъде представена от вицепремиера Меглена Кунева. Тя предвижда създаването на нова структура, наречена Комисия по интегритет, която ще обработва декларациите за имуществено състояние и конфликт на интереси на висшите държавни чиновници. Около 6000 души ще бъдат под лупата на новата комисия, която ще се получи вероятно от сливането на БОРКОР и Комисисията за конфликт на интереси. Комисарите няма да седят по бюрата, а ще правят внезапни проверки „на терен“ при съмнения за далавери. Това ще става и независимо от декларираното по електронен път от депутати, министри, кметове и др.

Отделно към прокуратурата ще бъде създадено специализирано звено за разследване на корупционни деяния на служители, заемащи висши постове. Обект на неговата дейност ще е президент, премиер, министри, зам.-министри, народни представители, евродепутати, магистрати, шефове на комисии, агенции, омбудсман, областни управители, кметове, общински съветници и др.

Звеното, наричано още „антикорупционна прокуратура“, ще бъде под егидата на главния прокурор Сотир Цацаров, който беше инициатор за създаването му. По Закона за съдебната власт то може да се ръководи пряко от друг обвинител.
Антикорупционната прокуратурата ще се създаде с тристранно споразумение между държавното обвинение, ДАНС и МВР и ще заработи до края на годината с цел да постигне успехи по румънски модел.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.