Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Приемат антикорупционна стратегия в Деня на лъжата

Правителството ще приеме след три дни Проект на актуализирана стратегия за противодействие и превенция на корупцията. Новината предизвика разнопосочни коментари предвид обстоятелството, че събитието е насрочено за 1 април – в Деня на лъжата.

Стратегията ще бъде представена от вицепремиера Меглена Кунева. Тя предвижда създаването на нова структура, наречена Комисия по интегритет, която ще обработва декларациите за имуществено състояние и конфликт на интереси на висшите държавни чиновници. Около 6000 души ще бъдат под лупата на новата комисия, която ще се получи вероятно от сливането на БОРКОР и Комисисията за конфликт на интереси. Комисарите няма да седят по бюрата, а ще правят внезапни проверки „на терен“ при съмнения за далавери. Това ще става и независимо от декларираното по електронен път от депутати, министри, кметове и др.

Отделно към прокуратурата ще бъде създадено специализирано звено за разследване на корупционни деяния на служители, заемащи висши постове. Обект на неговата дейност ще е президент, премиер, министри, зам.-министри, народни представители, евродепутати, магистрати, шефове на комисии, агенции, омбудсман, областни управители, кметове, общински съветници и др.

Звеното, наричано още “антикорупционна прокуратура”, ще бъде под егидата на главния прокурор Сотир Цацаров, който беше инициатор за създаването му. По Закона за съдебната власт то може да се ръководи пряко от друг обвинител.
Антикорупционната прокуратурата ще се създаде с тристранно споразумение между държавното обвинение, ДАНС и МВР и ще заработи до края на годината с цел да постигне успехи по румънски модел.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.