На 21 ноември 2018 да почерпят

България – от аутсайдер до фактор

Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

Хампарцумян: Цветан Василев е нарушил добрите банкови практики многократно

„Усещали са някои, че КТБ ще го сполети този сценарии, който се случи“, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян. Той напомни, че бизнес моделът на банката е бил грешен.

По думите му, независимо дали КТБ е имала проблеми с някои клиенти, е трябвало сама да се оправи.

Шефът на „Уникредит Булбанк” каза, че пътниците имат късмет, че мажоритарния собственик на КТБ е станал банкер. „Добре, че не е станал пилот”, каза той.

„Съвестният гражданин, който има данни за престъпления и законови нарушения, трябва да отиде до прокуратурата или до медиите и да изложи каквото знае, а не да плаши с някакви тайни, нотариуси и други подобни тайнствени работи”, каза банкерът.

„Има ограничения при кредитирането на свързани лица, които Цветан Василев е нарушил драстично. Такова нещо, ако се докаже е достатъчно да се вземе лиценза на КТБ”, уточни Хампарцумян.

Според него, когато нещо се разклати в слаби бизнеси, те тичат с паничка в ръка при политиците, да ги спасяват с наши пари. „Трябва да се изследват причинно-следствените връзки, довели до казуса КТБ като бизнес модел и след това персоналните взаимоотношения”, допълни той.

Цялата система се възхищаваше на „тарикатлъка” на Цветан Василев, който очевидно е нарушавал закона при кредитирането и придобиваше фирми от българската икономика без да има право на това. „Бизнес-модела на КТБ е грешен”, потвърди Хампарцумян.

Според него, не може една банка да зависи от един и няколко клиенти, затова е забранено да се градят банкови бизнес империи от няколко души. ”Господин Василев е нарушил добрите банкови практики многократно”, смята банкерът с „химическо образование”, както го определи в интервюто си Цветан Василев.

Той отхвърли обвинението на собственика на КТБ, че е предлагал 8.5% лихва за парите на държавата, ако бъдат прехвърлени в управляваната от него банка. „Такава лихва не мога да си позволя да дам”, категоричен бе Хампарцумян.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.