„Екзакта”: Големият процент от българите искат запазване на Комисията по досиетата

Шофьор на автобус в София намери и върна портмоне с пари

За провокация и за подхвърлени пари в случая с Иванчева и дума не може да става, заяви Сотир Цацаров

Валери Симеонов: НСТС единодушно отхвърли законопроекта за изменение и допълнение на КСО

Модерен лазер за лечение на ретината заработи в Медицински университет-Варна

Санкт Петербург – Градът на Петър или Версай на Изтока

За 101 места за субсидирана заетост кандидатстват общините в Сливенска област

15 училища и два ВУЗ-а участваха в Панорама на образованието в Сливен

Мъж се хвана на работа, близки и полиция го дирят

Надал се уплаши от Григор

Окачват разпятия във всеки кабинет на властта в Бавария Хорст Зеехофер: Ислямът не принадлежи на Германия

Малолетен убиец отива в интернат

Анна Мария Петрова-Гюзелева представи стихосбирката си „…А душата знае“ в Павликени

Жителите на Косовска Митровица дължат 13 млн. евро за вода

НОКА иска промени в стандарта за българските млечни продукти

Хампарцумян: Цветан Василев е нарушил добрите банкови практики многократно

„Усещали са някои, че КТБ ще го сполети този сценарии, който се случи“, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян. Той напомни, че бизнес моделът на банката е бил грешен.

По думите му, независимо дали КТБ е имала проблеми с някои клиенти, е трябвало сама да се оправи.

Шефът на „Уникредит Булбанк” каза, че пътниците имат късмет, че мажоритарния собственик на КТБ е станал банкер. „Добре, че не е станал пилот”, каза той.

„Съвестният гражданин, който има данни за престъпления и законови нарушения, трябва да отиде до прокуратурата или до медиите и да изложи каквото знае, а не да плаши с някакви тайни, нотариуси и други подобни тайнствени работи”, каза банкерът.

„Има ограничения при кредитирането на свързани лица, които Цветан Василев е нарушил драстично. Такова нещо, ако се докаже е достатъчно да се вземе лиценза на КТБ”, уточни Хампарцумян.

Според него, когато нещо се разклати в слаби бизнеси, те тичат с паничка в ръка при политиците, да ги спасяват с наши пари. „Трябва да се изследват причинно-следствените връзки, довели до казуса КТБ като бизнес модел и след това персоналните взаимоотношения”, допълни той.

Цялата система се възхищаваше на „тарикатлъка” на Цветан Василев, който очевидно е нарушавал закона при кредитирането и придобиваше фирми от българската икономика без да има право на това. „Бизнес-модела на КТБ е грешен”, потвърди Хампарцумян.

Според него, не може една банка да зависи от един и няколко клиенти, затова е забранено да се градят банкови бизнес империи от няколко души. ”Господин Василев е нарушил добрите банкови практики многократно”, смята банкерът с „химическо образование”, както го определи в интервюто си Цветан Василев.

Той отхвърли обвинението на собственика на КТБ, че е предлагал 8.5% лихва за парите на държавата, ако бъдат прехвърлени в управляваната от него банка. „Такава лихва не мога да си позволя да дам”, категоричен бе Хампарцумян.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.