Хотелиери правят курсове за пикола и бюфетчици

Хотелиери обмислят нови тактики, за да запълнят зейналите дупки откъм персонал за новия сезон. Миналата година правиха нещо като ПУЦ- ове в хотелите си, тази година отново всеки се спасява поединично.

Веселин Налбантов, който е член на управата на Съюза на собствениците съобщи, че възнамерява 10 дни преди старта на сезона да събери млади хора- ученици и студенти и да организира курс. За целта ще наеме лектор от Института по международен туризъм в Бургас. "Целта е да се научат на най- важните неща", обясни Налбантов. По думите му, ситуацията с кадрите е трагична. Има обучени от миналата година, но част от тях няма да се върнат за лятото заради прогнозите за слаб сезон. Опитните пък още в началото на миналото лято се изнесоха за чужбина, предимно за Германия заради по- високото заплащане.

В комплекса има недостиг на пикола, бюфетчици, сервитьори и администратори.

Водили сме разговори с вицепремиера Ивайло Калфин и той обеща да съдейства пред Министерството на образованието младите, които учат специалност "Туризъм", да имат задължителен стаж, заяви Веселин Налбантов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони