Мишел Барние: В софийското метро са вложени 1 млрд. европейски средства

Над 400 000 руснаци вече имат “втори дом” в България 557 915 туристи от Руската федерация са били у нас през 2017 г.

Клиенти изпочупиха таксиметров автомобил

63-годишен шофьор пострада при обратен завой, отнел предимство и ударил кола

Мъж от Бяла укривал смъртта на майка си в продължение на три години и прибирал пенсията й

Над 4000 гости посреща Павликени на Празника на яйцето За забавните игри и кулинарни изкушения са осигурени 4000 яйца

Владислав Горанов: България изпълнява всички критерии за приемане в еврозоната

7,3 млн. лева от Европа влизат в Лом

Борисов: До една година влизаме в чакалнята на еврозоната

Сергей Станишев: Чрез влизане в Еврозоната трябва да се стремим влезем в „А“ отбора на ЕС

Една година условно за мъж, теглил пари от чужда дебитна карта

Бизнесдама внесе 70 000 лв. укрити данъци, за да се отърве с лека присъда

Има служебен раздор между мен и Десислава Иванчева, заяви зам.-кметът на “Младост” Румен Русев

Клон падна и удари жена в Русе

Цветан Цветанов се срещна с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние

Цацаров: Цветан Василев сам е решил да действа с такива сюжети

Всеки има право да решава как да действа. Решил е, че ще действа с такива сюжети, действа с такива сюжети. Това е негово право. Аз не мога да го укоря за това”. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров относно това дали прокуратурата ще се самосезира по повод твърденията от вчерашното интервю на Цветан Василев.

Помолен за коментар за интервюто, главният прокурор каза, че всеки има право да дава интервю, всеки има право и да казва каквото желае в него. “Всеки, дори и лицето, което е обект на искане за екстрадиция, има това право”, каза той, цитиран от БГНЕС.

На въпросът дали смята, че прокуратурата може да е станала обект на външно влияние по повод разследването в КТБ, главният прокурор отговори също с въпрос:

“Ако Прокуратурата беше станала обект на външно влияние по повод разследването за КТБ, дали след това щеше да се окаже, че картината е толкова трагична по описание на финанси, а не по описание на прокуратурата. Всеки има право да защитава себе си, по нормален начин, както в рамките на наказателния процес, така и пред обществото”, посочи още главният прокурор.

Колкото до това дали може прокуратурата да се самосезира и да провери част от твърденията на Цветан Василев, като това, че Иван Искров е бил предупреден, Цацаров припомни, че управителят на БНБ се разпитва в рамките на наказателното производство.

“Да си отговаря Пеевски”, така отговори Цацаров на въпроса за обвиненията на Цветан Василев към депутата от ДПС Делян Пеевски.

“Могат да се изложат факти, ако някой смята, че защитата на тезите се изразява в това: Оставих нещо написано в плик и ако умра, то ще се отвори… аз тия романи отдавна съм спрял да ги чета”, каза Цацаров и също както заместника си Борислав Сарафов в петък допълни, че това не е дело за кражба на гума с джанта и 9 месеца е нормално време за разследване на такива банкови дела.

“Това не е елементарно дело”, заяви главният прокурор.

Вчера бе публикувана информация, че до дни от ГЕРБ ще внесат в парламента промени в ГПК и НПК, с които прокуратурата да има право да завежда дела за разваляне на всякакви сделки, включително и между частни лица. Това ще става, ако има заплаха за националната сигурност, ако произходът на средства е неясен или със сделката се накърнява общественият интерес.

“Всеки акт на главния прокурор, пък бил то и акт, с който се спират сделки в интерес на националната сигурност, би следвало задължително да подлежи на съдебен контрол. В противен случай границата между защита на национална сигурност и намеса в частно-правни отношения би била много тънка – да не кажа много лесно преодолима”, каза той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.