Червен депутат: Синдикатите трябва да защитават работещите и в частния сектор

Синдикатите да защитават работещите и в частния сектор, и трудещите се в него да знаят, че могат да разчитат на защита, призова депутатът от БСП-Лява България Манол Генов по време на отчетно-изборната конференция на Синдикалния регионален съюз "Подкрепа"-Пловдив.

"В публичния сектор работата на синдикатите е улеснена, но останаха твърде малко дружества, докато в частния все още има какво да се свърши. Работещите там трябва да знаят, че имат право на сдружаване, на колективен трудов договор и защита при уволнение и неспазване на трудовото законодателство", заяви червеният депутат пред президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и делегатите на синдикалната конференция в Новотел "Пловдив".

Конференцията на "Подкрепа"-Пловдив бе уважена и от народния представител от БСП Георги Търновалийски, взел участие през миналата седмица в Брюксел във форума на ПЕС "Справедлив растеж", на който бяха представени позициите на най-влиятелните европейски синдикални организации. "Със синдикатите имаме общи цели - справедливо заплащане, социална закрила на трудещите се, безопасни и здравословни условия на труд, борба с безработицата, за които да работим", коментира бившият финансов зам.-министър Търновалийски. Той разказа, че всички участници във форума на ПЕС са изразили обща позиция, че строгите икономии и политиките на рестрикции са донесли само страдание на хората.

"Европейското икономическо управление трябва да служи на интересите на жителите на обединена Европа, а инвестициите в икономиката трябва да създават ефективни работни места при справедливо заплащане. Нашите общи приоритети остават борбата с безработица, особено сред младите, борбата за достоен труд и заплащане и се надявам, че синдикатите в България ще ги отстояват", заяви още Търновалийски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони