Незаконната сеч в Котленския балкан унищожила 4 хил. кубика за 160 хил. лева

На 180 хил. лева възлизат щетите от незаконната сеч "до голо" в 260 дка частна гора край с. Кипилово в Котленския балкан. Изсечени са около 4 хил. кубика, предимно дъб, които вероятно са отишли за преработка - съобщи сегашният директор на Районната дирекция по горите в Сливен инж. Георги Русев. Това е станало по договор на собствениците с частна фирма за стопанисване на гората. А разрешенията са дадени от РДГ през лятото на 2014 г., когато директор бил Ганчо Петров, а негов заместник - Ивайло Русев. И двамата са били освободени още през септември м.г. Отстраняването им тогава не е било свързано със случая "Кипилово". Но и двамата са останали в системата на горите, като са били назначени в Югоизточното държавно предприятие - каза още Георги Русев.

Във връзка с незаконната сеч вече е образувана преписка в Окръжната прокуратура в Сливен заради преправен отчет за реалния обем изсечена дървесина. На 31 март шефът на РДГ Георги Русев ще внесе още документи за допуснати сериозни нарушения - каза самият той. Имало недействителни подписи в протоколите на комисията по сечта. Само един от тримата й членове е посещавал въпросния терен, при това - частично. "В крайна сметка гората я няма" - каза в заключение Георги Русев.

Потърпевшите собственици, които са изгубили гората си заради далаверата, ще трябва за своя сметка да я възстановят. Освен, ако не потърсят отговорност за причинените им щети от виновните лица по съдебен път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони