На 19 юни 2018 да почерпят

Крал Кейн изведе Англия до драматичен успех

Младежи работят и почиват в луксозни морски хотели Холдингът „Виктория груп“ се грижи за възпитаници от дома „Майка Терезия“ и ателие „Прегърни ме“

Тръмп разпореди създаването на космическа армия

СЗО обяви геймърството за психично разстройство

Пороят отряза достъпа до кюстендилски села

Кралският монетен двор с менте филиал в село Първенец (ОБЗОР) Бандата секла по 2 британски паунда с отлично качество

Бебе се роди във френски влак, ще се вози безплатно 25 години

Иван Дреновички: Имаме една от най-ниските цени на газа в ЕС

Емануела е за купона в Слънчака

Финландски депутат беше осъден за сексуален тормоз над колежка

Фандъкова: Получени са над 300 сигнали за аварии и завирявания

Камион се заби в цех край Е-80, шофьорът загина

МВР: 172 сигнала са постъпили заради пороя в София Няма преливания на реки, язовирите се изпускат контролирано

200 лв. глоба за шофьор, свалил скоба от колата Промените трябва да бъдат гласувани от Столичния общински съвет

Уличните музиканти в Пловдив – с бадж като във Виена

Уличните артисти в Пловдив вече задължително трябва да носят баджове, каквито имат колегите им в Западна и Средна Европа и САЩ, като в града под тепетата те са дори по-хубави от тези в градове като Санта Моника, Виена и Мадрид. Пловдивските са в 3 цвята – син, зелен и кремав, в зависимост от зоната, в която ще се подвизават музикантите и певците, артистите и другите самодейци.

Градът под тепетата е разделен на 3 зони – “А”, която обхваща главната улица и Стария град, “В” – малката главна (ул. “Райко Даскалов”), площад “Централен” и Цар Симеоновата градина, и “С” – всички останали общински площи. На баджовете са написани основните изисквания, които уличните артисти трябва да спазват съгласно Наредбата за осигуряване на обществения ред на територията на община Пловдив.

“Във въпросната наредба е записано, че се забранява използването на общински площи от улични музиканти, певци, артисти и други самодейци без разрешение на кмета или упълномощено от него длъжностно лице. Всеки, който е подал заявление за артистична изява на улицата, получава право за това, независимо дали е приложил диплома, удостоверение, грамота или друг документ за музикална грамотност. Предоставянето на такъв документ е само критерий за общината на коя зона да бъде предоставено място на уличния артист за изява”, съобщи Георги Маринов, началник на отдел “Обществен ред и управление при кризи”.

Зам.-кметът на Пловдив по културата Стефан Стоянов уточни, че няма, никога не е имало и няма да има задължително условие за уличните музиканти да са завършили Консерваторията. Сред тях имало и известни музикални творци, като цигуларя маестро Георги Димитров, който облечен със средновековни дрехи и с перука от времето на Моцарт забавлява туристи и местни с виртуозните си изпълнения пред Градската художествена галерия на Главната улица.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.