Горанов: 13 български общини са с финансови затруднения 21 са отпаднали от "черния списък" на МФ

Длъжни сме да осветим какво се случва в Община Болярово – един „Боляровогейт“, заяви депутатът Александър Иванов

Столичният общински съвет избра Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на “Младост”

Григор Димитров: Искам еднакви топки за всички турнири

Ни Ло става дизайнер От "Жълт Труд"

Иванчева: Не се сещам кой е Александър Ваклин, не съм го срещала

Николина Чакърдъкова се сдоби с внучка

Шофьорката, ударила 10 коли в Пловдив, иска по-малка парична гаранция

Бургаски лекари спасиха 4-месечното бебе Елена с уникална и сложна операция

24.5% от българите биха гласували за ГЕРБ днес, 20.5% ще подкрепят БСП

Десети годишни награди на “Правен свят” и Международен правен център (ILAC)

Работник загина, след като бе затиснат от дърво

Откраднаха линейка в Пловдив

Издирват крадци на кабел на БТК

Задържаха апаши задигнали метални части от предприятие в Горна Оряховица

Държавници и политици на разпит по делото срещу бившия разузнавач №1

Бившият премиер Сергей Станишев бе разпитан във Военния съд на София като свидетел по делото срещу ексшефа на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров. Станишев трябваше да внесе яснота в процеса, защото като министър-председател е бил „потребител“ на информацията от разузнаването. Какво е казал в съдебната зала, не стана ясно, тъй като делото се гледа при закрити врата. На излизане заяви само: „Делото е класифицирано.“

Ген. Киров седна на подсъдимата скамейка през октомври 2013 г. Обвинен е в присвояването на 4,7 млн. лв. от службата. Според прокуратурата парите са източвани от 2007 до 2011 г., като във финансовите документи на службата били отразявани разходи за националната сигурност, без да са харчени по това направление.

Днес показания по делото ще даде премиерът Бойко Борисов, а в сряда – и президентът Георги Първанов. Той вече веднъж дава показания, но сега съдебният състав го е призовал за повторен разпит.

„Нормално е държавните мъже да изразят отношение към дейността на НРС и моята дейност като директор. За мен това дело в зародиша си е политическо. Намирам обвинението за абсурдно. Тук става дума за разходи за специални операции и аз не бих могъл да коментирам нищо повече от това“, заяви вчера ген. Киров. Според Закона за класифицираната информация и вътрешни разпоредби първите трима потребители на информацията на НРС са президентът, председателят на Народното събрание и премиерът. „Предполагам, че това е изходната позиция за призоваването им“, каза ген. Киров. След това уточни, че е чувал многократно от тях, че са доволни от работата му. „Но сега очаквам да го чуя в други обстоятелства. Тогава съм бил директор на НРС, а сега съм подсъдим. Това е разликата в обстоятелствата“, каза генералът.

След като напусна НРС, ген. Киров стана за кратко съветник на Борисов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.