Държавници и политици на разпит по делото срещу бившия разузнавач №1

Бившият премиер Сергей Станишев бе разпитан във Военния съд на София като свидетел по делото срещу ексшефа на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров. Станишев трябваше да внесе яснота в процеса, защото като министър-председател е бил „потребител“ на информацията от разузнаването. Какво е казал в съдебната зала, не стана ясно, тъй като делото се гледа при закрити врата. На излизане заяви само: „Делото е класифицирано.“

Ген. Киров седна на подсъдимата скамейка през октомври 2013 г. Обвинен е в присвояването на 4,7 млн. лв. от службата. Според прокуратурата парите са източвани от 2007 до 2011 г., като във финансовите документи на службата били отразявани разходи за националната сигурност, без да са харчени по това направление.

Днес показания по делото ще даде премиерът Бойко Борисов, а в сряда - и президентът Георги Първанов. Той вече веднъж дава показания, но сега съдебният състав го е призовал за повторен разпит.

„Нормално е държавните мъже да изразят отношение към дейността на НРС и моята дейност като директор. За мен това дело в зародиша си е политическо. Намирам обвинението за абсурдно. Тук става дума за разходи за специални операции и аз не бих могъл да коментирам нищо повече от това“, заяви вчера ген. Киров. Според Закона за класифицираната информация и вътрешни разпоредби първите трима потребители на информацията на НРС са президентът, председателят на Народното събрание и премиерът. „Предполагам, че това е изходната позиция за призоваването им“, каза ген. Киров. След това уточни, че е чувал многократно от тях, че са доволни от работата му. „Но сега очаквам да го чуя в други обстоятелства. Тогава съм бил директор на НРС, а сега съм подсъдим. Това е разликата в обстоятелствата“, каза генералът.

След като напусна НРС, ген. Киров стана за кратко съветник на Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право