ZDF: “Химическата атака” в Сирия е била фалшива (ВИДЕО)

МВФ прие нови регламенти за по-системно оценяване на корупцията

Циганин блудствал с 4-годишната си племенница (обзор)

Пуснато е движението по новия обходен път за смолянското село Тикале Зам.-министър Йовев инспектира мястото

Фенът терорист крие кой му е дал бомбата (обзор) Не е отхвърлена версията, че взривната смес е направена на стадиона

Проф. Лъчезар Трайков: Множествената склероза не е генетично заболяване Хроничната умора е един от първите симптоми

Броят на убитите при атентата в Кабул нарасна до 57 души

Д-р Христо Алексиев – един филантроп от Хамбург От 10 години българинът увлича сънародници и германци за каузата на отец Иван като организира здравен център в Якимово

„Мисия България“ превзе и Китай Откриха Българистичен център в Пекин

Еманюел Макрон смята Владимир Путин за силен лидер, който се стреми да направи Русия велика

Хиляди българи и чужденци се хванаха за ръце на Голямото хоро в Брюксел, организирано от евродепутата Ева Майдел (СНИМКИ)

Истински трупове и органи на изложба в София Гидове дават съвети за здравословен живот

“Балони на любовта” пред Народния театър с инициатива срещу омразата между разделените родители и децата им (СНИМКИ)

“Арсенал” вилнее в края

Чужденци ще строят конна база край Банско,ще инвестират и в Петрич

Вузовете не посмяха да увеличат таксите

Семестриалните такси в държавните висши училища се запазват за новата учебна година в почти всички университети. Изключение прави УниБит, където има леко повишение – за специалностите от направление обществени комуникации вече ще се дават 548 лева, докато сега сумата е 538, а националната сигурност става от 793 лева на година на 808.

Вузовете като Софийския, Пловдивския, Великотърновския, Югозападния, Русенския и т.н. запазват таксите от миналата година. Те са изпратили предложенията си до министерството на образованието, което ги е внесло за одобрение от Министерския съвет. Няма промени в основните такси за медицинските, икономическите, техническите вузове, както и в тези за изкуствата. В медицинските университети в София, Варна и Плевен медицината, стоматологията и фармацията са по 900 лева, а в Пловдив за лекар ще се дава – 950 лв.

Най-евтини за студентите са дисциплините от професионалните направления педагогика и икономика. За учител в СУ може да се учи срещу 340 лева, а във ВТУ- за 400, в Пловдив същата специалност е 420 лева. Социологиите, историята, правото, филологиите са от 500 (СУ) до 580 лева (ЮЗУ). В Техническия университет таксата за всички направления е 320 лева на година, само за техническите специалностите е 650 лв. Архитектурата в УАСГ е с цена 660 лева.

Ректорите са поискали таксите да са до 2/3 от държавната издръжка на един студент, както е по закон, а студентите, които са от страните извън ЕС, да плащат в евро и цялата сума за издръжка в дадена специалност. Таксата за кандидат-студентския изпит е 30 лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.