Двама възрастни предадоха на телефонни измамници 40 000 евро

Мирослав Ненков: НЗОК през годините се превърна в административна структура

Очила срещу прилошаване Технология в помощ на моряци се използва от Citroen

Разследват незаконна сеч на 57 кубика дървесина в Хаинбоаз

ВМРО сигнализира за вандализъм на Централни гробища

Валери Симеонов: Нямах друг избор освен да помоля г-жа Манолова да излезе от заседанието

Стопаните във Воден: Обезщетенията са подигравка с хората

Николина Ангелкова: Не мога да си обясни акцията на Валери Симеонов срещу мен

Европа се оказа незабележима в Хелзинки Тече процес на преконфигуриране на света, на търсене на новите геополитически баланси

Какво е общото между жена на море и овощна градина край шосе?

Мирослав Найденов: Решенията на директора на Агенцията по храните не могат да бъдат взимани еднолично

Шест години от атентата на летище „Сарафово”

Д-р Цветеслава Гълъбова: Парите за психиатрична помощ са срамно малко

Писателят Боян Биолчев пред „Труд“: Без шега и усмивка животът е излишен къс от времето Всичко е преходно. Непреходен е само мързелът

Мирослав Хинков: В България не ми се е случвало друг път да не ме проверят на летището

Вузовете не посмяха да увеличат таксите

Семестриалните такси в държавните висши училища се запазват за новата учебна година в почти всички университети. Изключение прави УниБит, където има леко повишение – за специалностите от направление обществени комуникации вече ще се дават 548 лева, докато сега сумата е 538, а националната сигурност става от 793 лева на година на 808.

Вузовете като Софийския, Пловдивския, Великотърновския, Югозападния, Русенския и т.н. запазват таксите от миналата година. Те са изпратили предложенията си до министерството на образованието, което ги е внесло за одобрение от Министерския съвет. Няма промени в основните такси за медицинските, икономическите, техническите вузове, както и в тези за изкуствата. В медицинските университети в София, Варна и Плевен медицината, стоматологията и фармацията са по 900 лева, а в Пловдив за лекар ще се дава – 950 лв.

Най-евтини за студентите са дисциплините от професионалните направления педагогика и икономика. За учител в СУ може да се учи срещу 340 лева, а във ВТУ- за 400, в Пловдив същата специалност е 420 лева. Социологиите, историята, правото, филологиите са от 500 (СУ) до 580 лева (ЮЗУ). В Техническия университет таксата за всички направления е 320 лева на година, само за техническите специалностите е 650 лв. Архитектурата в УАСГ е с цена 660 лева.

Ректорите са поискали таксите да са до 2/3 от държавната издръжка на един студент, както е по закон, а студентите, които са от страните извън ЕС, да плащат в евро и цялата сума за издръжка в дадена специалност. Таксата за кандидат-студентския изпит е 30 лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.