Борисов: Цветан Василев дойде да ми се извини

Само за кърменето в мола не ме е питал някой. С тези думи Бойко Борисов започна да отговаря на въпроси на медии в Съдебната палата за това дали очаква да бъде извикан и за КТБ и дали е имало среща между него и Цветан Василев, предаде БГНЕС.

Премиерът разказа, че месеци наред банкерът Цветан Василев го е молил за среща, който накрая склонил и го поканил в Банкя. За срещата в Банкя Борисов внесе разяснения. Той разказа, че не виждал тема за разговор с банкера и му заявил, че "ордите на Бареков" всяка сутрин са били пред дома му и разболели дъщеря му. След молбите обаче го поканил. "Викам: заповядай! И влезе с колата в гаража. И няма да повярвате, но аз се заклевам - той дойде да ми се извини за това, което са ми причинили тази година", описа срещата Борисов и извинението на Василев за обръщението на къщата му. "Криминалните обстоятелства са моята къща. Кое е криминално, бе г-н Василев. Аз насила ли ви доведох в моя дом? Що за интереси са това – всеки да дойде в Банкя", каза той.

Основните виновници за КТБ са Пламен Орешарски и Петър Чобанов, заяви Бойко Борисов. На въпрос за Иван Искров, той заяви, че него "пък сме го посочили сто пъти и нахалството му, че стои го няма никъде в света, но се надявам май месец да имаме нов шеф на БНБ. Нахалството на Искров е безгранично", каза премиерът. Той припомни, че и Орешарски като финансов министър, и Станишев като премиер, са спасявали банка в същата ситуация през 2008 година, дори Дянков го каза. Ние няколкократно сме спасявали банки и в момента спасяваме банки, добави Борисов. Просто Орешарски и Чобанов не трябваше да теглят държавните пари – или както ние досега сме дали милиард за банковата система, да подкрепят банката, след това да направят каквото искат с нея, тя щеше да е цяла, коментира Борисов.

Министър-председателят поиска да припомни изказвания, в които предупреждавал, че ще съсипят КТБ, че искали да съсипят и Общинска банка. Според Борисов, ако партията му е била на власт преди година, нямало да се стигне до кризата с КТБ: "Аз от трибуната на НС многократно съм казвал – ако аз бях премиер, Цветанов министър и Дянков министър – никога това нямаше да се допусне да стане", заяви той.

Борисов призова Цветан Василев и да се върне в България. "С това, което имам като власт ще осигуря не НСО, ако иска жандармерия, ако иска каквато и да е охрана. На границата ще ида да го чакам лично с вас ей така, за да е 100% прозрачно", каза Борисов. Когато на министър-председателя му бе напомнено, че ако Цветан Василев дойде в България ще го арестуват, изходът, който Борисов посочи бе следния: "Ами ще го арестуват, след това ще му дадат домашен арест и ще го разпитат. Казвам, че съм готов да дам НСО за охрана, за да го пази", обобщи той.

Преди дни стана ясно, че се очаква ГЕРБ да внесе законодателни промени, с които прокуратурата да има право да завежда дела за разваляне на всякакви сделки, включително и между частни лица. Това ще става, ако има заплаха за националната сигурност, ако произходът на средства е неясен или със сделката се накърнява общественият интерес. Днес премиерът обясни, че много важен детайл е, че прокуратурата може да развали сделката за три дни, след това съдът е този, който ще каже дали е законно или не. "Но просто в подобни случаи държавата трябва да има инструмент поне за 72 часа, докато се ориентира какво се случва, да има възможност това да се спре. Сега финансовото министерство има подобна сила, но тя е само за банкови преводи. Това съм предложил, щом не им харесва, да не се прави - какво лошо има", попита той. Попитан кой ще плати вредите от това спиране, ако съдът не го потвърди, Борисов каза, че това надали ще се случи за 100 или 1000 сделки. Той каза, че това е екстремна мярка и даде за пример сделката за 6 компании, продадени за 1 евро.

Бойко Борисов днес свидетелства по делото срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров. Бившият директор на НРС е подсъдим за присвояване на около 5 милиона лева, като парите били във валута - долари и евро. Разпитът на Борисов продължи около час при закрити врата. Делото е секретно и затова няма да го коментирам, но по принцип не е приятно да си в съда и да свидетелстваш, добави Борисов. В моя случай поне е лесно, защото всичко, което има е с решение на Министерски съвет и няма какво да се интерпретира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини