Социалисти бойкотират „Позитано“ 20

Социалисти от различни партийни организации бойкотират идеите за промени в устава на БСП, които трябва да бъдат утвърдени на червения конгрес на Цветница. Поправките бяха приети на закрит пленум на “Позитано” 20 в събота, но предизвикаха спорни коментари. Една от корекциите забранява на бивши шефове на червени организации, както и на Националния съвет, 4 години да не могат да се кандидатират за лидери, ако предсрочно са прекратили мандата си. Така Сергей Станишев няма да може да се бори за председател на БСП до 2020 г.

Бившата зам.-шефка на парламента Мая Манолова призова националното ръководство на БСП да оттегли спорните промени в устава, защото нямало да мине без остри дебати за правилата, по които функционира БСП.

“Целта е от конгреса да излезем като един сериозен опозиционен отбор, който да громи управляващите и присъдружните им партии и да спечели местните избори, а не да се занимаваме със себе си. Посоката централизация на цялата власт на “Позитано” 20 с търсене на отговорност и разправа с местните структури не е добра. Местните структури ще реагират, те с право ще искат, след като цялата отговорност е тяхна, да имат и достатъчни правомощия. Всичкото това ще прерастне в една разправия, която е деструктивна 6 месеца преди изборите”, обяви Манолова. Според шефката на БСП-Кюстендил Катя Янчева с промените в устава се изземват функциите на редовия партиен член.

На обвинението, че с промените в устава се е целяло да се “отстреля” вътрешната опозиция в лицето на Сергей Станишев и да се улесни смяната на председатели на местни структури, лидерът на БСП Михаил Миков обяви пред БНР, че това е лековато тълкуване и то не отразява сериозността на трите документа, приети в събота. Той подчерта, че е имало около 40 изказвания по материалите, които са били обсъждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини