Quarto Quartet и Христо Казаков свирят Шостакович в зала “България”

Искате да познаете “Тъмната страна на класиката”? Побързайте тази вечер към столичната зала “България”, където точно в 19 часа ще започне едноименният концерт. На сцената ще бъдат музикантите от Quarto Quartet, които не се уморяват да привличат меломани с атрактивните си идеи. Техен гост ще бъде пианистът Христо Казаков, с когото не за пръв път ще сътворят музикална магия. Той живее в Швейцария и е признат от критиката за един от най-интересните интерпретатори на Бах, Шостакович, Дебю-си и Скрябин в света.

Две произведения на Дмитрий Шостакович са избрали виртуозите за последната вечер на март. “Прелюдии и фуги” опус 87 (1951 г.) са замислени по подобие на “Добре темперирано пиано” на Йохан Себастиан Бах, но за разлика от първообраза те продължават руската традиция в полифонията на Александър Глазунов и Сергей Танеев, разкриват от Quarto Quartet. Любопитното е, че вдъхновение за Шостакович са били тържествата по случай 200-годишнината от смъртта на Бах в Лайпциг, на които руският композитор е бил почетен гост.

Довечера ще звучи и “Клавирният квинтет” опус 57 на Шостакович - точно 75 години след неговата премиера в залата на Московската консерватория. През 1940 г. той е изпълнен за пръв път от прочутия квартет “Бетовен” и веднага е обявен за една от най-значимите камерни творби за всички времена. “Руският композитор е успял да създаде шедьовър на модернизма без наличието на никакви “евтини” ефекти, целящи да измамят лековерните слушатели. Този квинтет е “истински Шостакович” до последния тон - триумф на човешкия разум”, категорични са познавачите на неговото творчество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура