Кога хазната връща ДДС по европроекти

Чавушоглу: Отношенията на Турция с Европейския съюз започват да се нормализират

Йорданка Фандъкова провери новоизградена детска градина в столичния квартал „Младост“ (СНИМКИ)

Внимание! Обирджии нападат туристи в района на Акропола

Румен Петков: ПП АБВ ще сезира и „Морска администрация“ за казуса с нефтонаходището на Галата

България и страните от Вишеградската група с обща позиция в защита на фермерите срещу търговците

В 7 от резервоарите на „Мопанг“ има близо 300 литра гориво Източването ще започне в края на август

КАТ установи близо 4700 нарушения по пътищата за ден, взе над 80 книжки (ВИДЕО)

Постоянен арест за спасител от басейн, обвинен в блудство с деца

Зърнокомбайн изгоря напълно при пожар в Обединение Разследват причините за огъня

Борисов: Не съм доволен от шефката на регистъра, ще има промени до дни

Задържаха голямо количество амфетамини при спецакция в Разград, двама са в ареста

Задържаха мъж, заподозрян за убийство на 38-годишен в столичния квартал „Орландовци“

Кола блъсна 62-годишна жена на пешеходна пътека в Търново

Двубоят Димитров – Джокович от Синсинати пряко по MAX Sport 1 и на Live.A1.bg довечера след 23:00 часа

КРИБ: Подкрепяме предложените мерки за борба с контрабандата на горива

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) отново изразява своята подкрепа за предприетите действия от страна на Сдружение „Българска петролна и газова асоциация“ (БПГА), член на КРИБ, във връзка с предложените мерки за борба с контрабандата на горива, каза в открито писмо председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Конфедерацията многократно е насочвала вниманието на държавната власт върху проблемите, които създава наличието на сериозен „сив сектор“, както в икономиката на страната като цяло, така и в специфичния бранш, свързан с производството, разпространението и търговията с енергийни продукти. КРИБ очаква последователна политика от страна на българското правителство в борбата му срещу сивия сектор. Той уврежда не само интересите на цялото общество, но и сериозно деформира пазара. За съжаление, някои действия на Правителството в последните седмици по отношение на т.нар. ведомствени бензиностанции показват непоследователност и огъване под популистки натиск.

Подобен е подходът и на Народното събрание по отношение на обсъждания на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове. Според КРИБ този Законопроект налага дискриминационни мерки в сектора търговия с горива, изисква допълнително финансово и административно натоварване на легитимните търговски оператори, без това да води до сериозни резултати по отношение събираемостта на акцизите и контрола в сектора. Вместо това БПГА предлага ясна алтернатива на тази ситуация чрез премахване на неравнопоставеността между операторите на пазара, като в същото време бъдат засилени контролните мерки на всички места, на които се разтоварват течни горива.

Подобни мерки ще доведат до намаляване на сивия сектор и увеличаване на приходите за държавния бюджет. Още веднъж категорично заявяваме, че всяка форма на държавно регулиране чрез утежняване на контрола в отрасъла, следва да се прилага спрямо всички лица, извършващи доставки, съхранение и зареждане с течни горива.

В кратък срок могат да бъдат въведени и допълнителни мерки, които водят до по-високи приходи в държавния бюджет или отстраняват деформации в сектора. От години се коментира възстановяването на ДДС на превозвачи от страни извън ЕС, които в момента не зареждат в България заради невъзстановяването на ДДС. Така държавата не може да се възползва от благоприятното си положение на транспортен коридор и губи по няколко стотин милиона лева от акцизи. Връщането на ДДС на всички превозвачи, по подобие на други държави в ЕС, ще има благоприятен ефект както за бизнеса, така и за фиска.

Не следва да се допускат и тази стопанска година грешките от предходни периоди при подпомагане на земеделските производители чрез намалена ставка на акциза на горивата. Опитът от миналата година показа, че т.нар. ваучерна система е неподходяща и създава повече затруднения на бизнеса, отколкото облекчения и удобство. Сега е времето компетентните министерства да предприемат съответните мерки и да намерят по-ефективни решения. В противен случай добрите намерения на Правителството просто губят смисъла си.

Поради тези причини КРИБ, като представител на легалния и спазващ изискванията на закона бизнес, подкрепя изцяло разумните и осъществими действия, предлагани от БПГА. Надяваме се българското правителство да разгледа сериозно мерките, представени от Сдружението и те в най-кратки срокове да станат част от нормативната уредба, за да бъде подобрена бизнес средата в Република България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.