Голяма електрическа авария в Турция, 24 провинции засегнати

Най-мащабното за последните 15 години спиране на електричеството в Турция е засегнало около 24 от общо 81 провинции в страната, съобщават АФП и Фокус, позовавайки се на турски медии.

Трабзон, Айдин, Анталия, Измир и Бурса са сред големите градове, в които е прекъснато електрозахранването. В Одрин и Ерзурум електричеството е възстановено.

"Обсъждат се всички вероятности за прекъсване на захранването, включително терористична атака", заяви премиерът Ахмет Давутоглу.

Министърът на енергетиката Танер Йълдъз заяви, че електричеството е възстановено в някои провинции. На въпрос дали става въпрос за кибератака, той отговори: "Не можем да потвърдим дали прекъсването на електрозахранването е причинено от кибер или терористична атака".

Метрото в Истанбул и мотрисите в железопътния тунел под Босфора Мармарай не се движат. Всички пътници са били успешно евакуирани от метролиниите, съобщиха от общината.

Светофарите също са изключени, което доведе до транспортен хаос в централни квартали на Истанбул.Сред пострадалите градове са и Измир, Анталия и Адана. Токът е спрял около 10.36 часа, съобщи Турската електрическа компания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят