Незнаен строител повреди археологически находки в центъра на Варна

Незнаен строител с тежка техника е повредил част от античната крепостна стена и е спукал делвата, открити в центъра на Варна.

Артефактите бяха открити при ремонта на пешеходната зона на морската столица и реконструкцията бе спряна, докато археолозите извършат проучвания.

Първоначално се смяташе, че белята е направена от багерист на ВиК, но управителя на дружеството Валентин Вълканов категорично отрече негови служители да са намесени. "Това се е случило в неделя сутринта, а наши екипи са били на 100 метра от там, в следобедните часове, отстранявайки авария, която няма нищо общо. При това без да ползват багер", обясни Вълканов.

Шефът на екипа археолози Валентин Йотов призна, че този ден там е нямало представител на музея и не може да каже кой е виновникът. От фирмата, изпълняваща реконструкцията на пешеходния ринг, също отричат да са повреждали антиките. Според Йотов пораженията не са значими, защото делвата може да се реставрира, а повредата на горния слой на античната стена не са от значение, защото така или иначе се очаква този участък да се покрие. Намерените, при проучванията, скелети на древни хора също не са пострадали, защото са на 4 метра дълбочина.

На практика разкопките са приключили и се очаква следващата седмица комисия от Министерството на културата да разпореди как да продължи ремонтът и как могат да бъдат съхранени артефактите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони