Приятелства в офиса? Имате проблем

Вероятно поне веднъж сте изпадали в ситуация, в която сте имали нужда от приятелско рамо на работното място? Дали заради невъзможност да изпълните навреме всичките си задачи, която ви поставя в ситуация да помолите за малко помощ, или просто заради нуждата от две-три благи думи и подкрепа в натовареното работно ежедневие.

Безспорно е хубаво да сте в добри отношения с колегите си - все пак с тях прекарвате една голяма част от времето си и се налага да взаимодействате добре, за да изпълните общите задачи.

Но дали добрите приятелства в офиса наистина са от полза?

Понякога те вредят, защото водят до спорове, неразбирателства и дори до интриги. Най-заинтересовани от избягването на такива дрязги са мениджърите.

„Разграничавайте личния от професионалния си живот” - на този праисторически съвет стъпва бизнес лидерът и анализатор Браян Фийлкоу в статия за списание Entrepreneur. Според него приятелствата в офиса могат да бъдат дори опасни, защото могат да навредят на професионализма и резултатите от работата. Затова мениджърите винаги трябва да имат едно наум.

Как лидерите да се справят с предизвикателства на личните отношения в офиса!? Ето какво съветва Филийкоу:

1. Не допускайте миниобщества в офиса!

Не допускайте формирането на клики в офиса - те могат да са опасни. Когато група служители започнат да ходят на обяд, за по питие след работа, да клюкарят и да се дистанцират от другите си колеги, последните могат да се почувстват като хора втора категория. А сред втората категория може да са и най-добрите служители, т.нар. суперзвезди. Ако офис културата ви толерира миниобществата, съществува опасност най-добрите да ви напуснат.

Ако сте служител, избягвайте да се включвате в миниобщества, защото може да си спретнете някоя интрига.

2. Ергенски клуб. Забравете!

Ако се заформят явни приятелства на работното място, в които участват и хора с по-високи позиции във фирмата, има вероятност да се зароди и усещане за неравнопоставеност. Служителите извън този “кръг” ще започнат да мислят, че другарчетата на мениджърите имат по-лесен достъп до тях и получават по-специално отношение от останалите от екипа.

Служителите трябва да са наясно - понякога приятелството с шефа може да е нож с две остриета. Представете си, че ви натоварват с повече и повече задачи... на приятелска основа.

3. Не си играйте на политика!

Приятелствата на различни нива в организацията сериозно пречат на изпълнението на мениджърските задължения. Представете си какво би станало, ако ваш подчинен се възползва от близките си отношения с вас и започне да закъснява за работа и да пропуска срокове. Дали ще съумеете да постъпите справедливо?

Ако сте служител, бъдете много внимателни колко близки сте с шефа.

4. Създайте разграничение

Най-важното е да създадете разграничения между личния и професионалня живот в офиса. Реалността е такава - приятелства се заформят, но не трябва да позволявате те да пречат на работата и резултатите от нея.

Равнопоставеност в офиса - мисията възможна

Мениджърите са хората, които трябва “да балансират” отношенията на работното място. Ето няколко съвета как се създава среда на равнопоставеност.

1. Мениджъри, защитавайте хората си!

Постарайте се да сте еднакво достъпни за целия персонал. Бъдете справедливи и принципни към подчинените си и не говорете с приятелите си на теми, свързани с работата, за които те няма откъде другаде да научат.

2. Не налагайте интересите си!

Не можете да спорите със свой служител за снощния мач, ако той симпатизира на другия футболен отбор. Работното място изобилства от различни личности с различни интереси. Не им налагайте вашите хобита и не позволявайте те да влияят на отношението ви.

3. Дистанцирайте се!

Ако между вас и ваш служител се заформи силно приятелство, поговорете с него. Изградете граници, които да са удобни и на двете страни. Ако сте истински приятели, всеки от двама ви ще приеме тези граници.

4. Помогнете за решаване на личен проблем!

Не е нужно да сте близки приятели, за да помогнете на някой подчинен при решаването на личен проблем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл