Безработни роми садят градини край Дунав

Безработни роми от монтанското село Долни Цибър създават зеленчукови градини, за да работят и сами да изкарват прехраната си. Местната управа, депутат и бизнесмени помагат на ентусиастите в работата им на полето.

Идеята за плантации край голямата река, в които останалите без хляб хора да добиват земеделска продукция, дошла от жителите на селото. "Хората ни не са мързеливи, не искат помощи от държавата, искат да се трудят, но работа няма", казва кметът Камен Димитров. Затова селяните предложили на общината във Вълчедръм да им дадат ниви, в които сами да отглеждат картофи, лук, домати и краставици.

Местната управа отделила на безработните 50 дка за градини. Председателят на Общинския съвет във Вълчедръм Альоша Минин изорал с тракторите си земята, а депутатът от ДПС Петър Чобанов и лидерът на движението в областта Емил Тодоров подарили на бедните зеленчукови семена за 6000 лева .

"Имаме 230 безработни, които трябва да отработват по 14 дни за помощите си. Обикновено метат улиците. Част от тях сега ще работят в градините. С продукцията ще се изхранват социално слабите семейства, ще даряваме зеленчуци и на детската градина и училището", каза кметът Димитров.

В монтанското село вече кроят планове да разработят европейски проект за 150 дка зеленчукови градини, в които да се трудят всичките над 400 местни безработни. Преди месец жителите на Долни Цибър излязоха на протести и поискаха от правителството работа и ремонти на разбитите пътища. "Каквото можем правим сами, дано ни помогне и държавата!", споделят хората.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони