Контролирани взривове стартират край Иганово

Специализирано сапьорско звено от Министерството на отбраната пристига в сряда в складовете на ВМЗ-Сопот край село Иганово (община Карлово), за да започне да прочиства терена от осколки и неизбухнали заряди след взривовете на 21 март.

Снарядите ще бъдат взривявани на военния полигон на 61-ва Стрямска механизирана бригада край Иганово. "В следващите дни местните хора ще чуват серия от взривове, но искаме да ги успокоим, че всички те ще бъдат контролирани", съобщи пловдивският окръжен прокурор Румен Попов.

Вече е извършен първоначален оглед на т.нар. "шести холандски склад", който бе взривен след пожара в съботната вечер на 21 март. До там е направена просека. Следствените действия и експертизите ще започнат обаче едва, след като сапьорите приключат с обезвреждането и всички осколки бъдат събрани в контейнери, а снарядите бъдат обезвредени.

Основната цел на вещите лица ще е да установят дали количеството останки от взрива съответства на това, което би трябвало да се намира в склада по документи. Румен Попов допълни, че според наличната документация там са се съхранявали около 10 000 снаряда, като номенклатурата е съдържала 13 различни вида заряди, а не само 2000 НУРС-а и противотанкови снаряди, както първоначално бе обявено.

Заключението на вещите лица относно количеството съхранявани боеприпаси ще покаже дали пожарът не е бил умишлен с цел заличаване на злоупотреби.

Процесуално-следствените действия са започнали с разпити на свидетели. Разпитани са всички 37 пазачи, както и членове от мениджърския екип, съобщи окръжният прокурор Румен Попов. "Това, което с категоричност се знае е, че първо е избухнал пожарът в склада и той е причинил взривовете, а не обратното. Ще направим всичко необходимо да разкрием причините за огъня и взрива", обеща още Румен Попов.

Вече десети ден под полицейска охрана се намира районът с диаметър от 3 км от епицентъра на взрива, където има доста земеделски площи. "Докато районът не бъде обезопасен на 100%, не можем да позволим никой да влиза вътре и да извършва каквато и да била дейност. За щастие, при инцидента нямаше жертви и не бива да допускаме това да се случи сега", отсече апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов.

Той допълни, че имало недоволство и от ръководството на ВМЗ-Сопот заради отрязания достъп до производствените цехове край Иганово, и от местните хора, но мерките за безопасност трябвало да се спазват и да не се рискуват човешки животи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини