Изнудваният бизнесмен Александър Ваклин: Иванчева се беше превърнала в самодържец

БНБ пуска сребърна възпоменателна монета „Старият бряст в Сливен“

Франция ни върна беглец от правосъдие Великобритания питала за площта на килиите

Петролният бранш представи визия 2050 за развитие на сектора

Акула нападна сърфист на Хаваите

Григор Димитров отново би Гофен, чака на полуфинала Надал или Тийм

В различни схеми полицаи от Пловдив и Раковски крадат цигари и изнудват

Прокуратурата издейства доживотен затвор за убийство на мъж от Разград

Прокуратурата поиска постоянен арест за Десислава Иванчева

Официално: Реваншът “Левски” – ЦСКА с публика!

Пиян с камион удари шуменец на зебра

Правят интерактивна карта на бизнеса в България аснемат с 360-градусова панорама сградите и продуктите на компаниите

Fibank беше отличена като компания на годината

8 месеца условно за ултрас, заплюл и обиждал полицаи

Изнудваният от Иванчева бизнесмен имал проект за луксозен комплекс до Бизнес Парка

Контролирани взривове стартират край Иганово

Специализирано сапьорско звено от Министерството на отбраната пристига в сряда в складовете на ВМЗ-Сопот край село Иганово (община Карлово), за да започне да прочиства терена от осколки и неизбухнали заряди след взривовете на 21 март.

Снарядите ще бъдат взривявани на военния полигон на 61-ва Стрямска механизирана бригада край Иганово. “В следващите дни местните хора ще чуват серия от взривове, но искаме да ги успокоим, че всички те ще бъдат контролирани”, съобщи пловдивският окръжен прокурор Румен Попов.

Вече е извършен първоначален оглед на т.нар. “шести холандски склад”, който бе взривен след пожара в съботната вечер на 21 март. До там е направена просека. Следствените действия и експертизите ще започнат обаче едва, след като сапьорите приключат с обезвреждането и всички осколки бъдат събрани в контейнери, а снарядите бъдат обезвредени.

Основната цел на вещите лица ще е да установят дали количеството останки от взрива съответства на това, което би трябвало да се намира в склада по документи. Румен Попов допълни, че според наличната документация там са се съхранявали около 10 000 снаряда, като номенклатурата е съдържала 13 различни вида заряди, а не само 2000 НУРС-а и противотанкови снаряди, както първоначално бе обявено.

Заключението на вещите лица относно количеството съхранявани боеприпаси ще покаже дали пожарът не е бил умишлен с цел заличаване на злоупотреби.

Процесуално-следствените действия са започнали с разпити на свидетели. Разпитани са всички 37 пазачи, както и членове от мениджърския екип, съобщи окръжният прокурор Румен Попов. “Това, което с категоричност се знае е, че първо е избухнал пожарът в склада и той е причинил взривовете, а не обратното. Ще направим всичко необходимо да разкрием причините за огъня и взрива”, обеща още Румен Попов.

Вече десети ден под полицейска охрана се намира районът с диаметър от 3 км от епицентъра на взрива, където има доста земеделски площи. “Докато районът не бъде обезопасен на 100%, не можем да позволим никой да влиза вътре и да извършва каквато и да била дейност. За щастие, при инцидента нямаше жертви и не бива да допускаме това да се случи сега”, отсече апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов.

Той допълни, че имало недоволство и от ръководството на ВМЗ-Сопот заради отрязания достъп до производствените цехове край Иганово, и от местните хора, но мерките за безопасност трябвало да се спазват и да не се рискуват човешки животи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.