Турция замря след масивен срив на тока, властите допускат терористична кибератака (ОБЗОР)

Мащабно спиране на тока предизвика хаос в Турция, блокира движението на метрото в Истанбул и столицата Анкара, а правителството допусна, че може да става въпрос за терористична кибератака, предаде АФП.

Сривът започна в 10,36 ч в Истанбул и засегна 49 от общо 81 окръга от границата с Гърция на запад до райони, граничещи с Иран и Ирак на югоизток, съобщи операторът на турската електропреносна система (TEIAS).

"Разследват се всички възможни причини, включително терористично нападение", заяви премиерът на 78-милионната държава Ахмет Давутоглу. И добави, че е формиран кризисен щаб в енергийното министерство. Шефът му - министър Танер Йълдъз, каза, че се разследва дали е имало технически проблем или кибератака. „Такъв срив страната не е имала от 15 години“, добави той.

Операторът TEIAS заяви, че сривът идва от прекъсване на връзки между европейската и азиатската част на Турция. Но според камарата на електроинженерите проблемът идва от отказа на частни производители да продават ток заради ниските цени.

Местни медии съобщиха, че от спирането на тока са засегнати най-малко 20 големи града, сред които Одрин, Бурса, Трабзон, Ерзурум, в които замрели телекомуникации, връзката с интернет, бензиностанции. Нарушен бе и трафикът на полетите, като в един момент не работели 11 от 16-те авиодиспечерски центъра. Без проблеми бил единствено окръг Ван, внасящ ток от Иран.

Спасителни екипи евакуираха хора от метрото и от асансьори в Истанбул. На много места в мегаполиса на Босфора не работеха светофарите, което причини огромни задръствания. С тях се бореха регулировчици. Трамваи, свързващи предградията с центъра, също не работеха. Спря и метрото в Измир, а многото фабрики там преустановиха работа.

Електрическият транспорт в Истанбул поднови работа 3 часа след спирането на тока. Но 90% от сградите останаха без захранване.

Сривът става месеци преди парламентарните избори на 7 юни, на които управляващата Партия на справедливостта и развитието се надява на мнозинство, което да й позволи увеличаване на правомощията на президента Реджеп Ердоган. Друга лоша вест за властта е, че ръстът на БВП за 2014 г. е едва 2,9% - по-нисък дори от ревизираните 3,3% от правителството и доста под растежа от 4% през 2013 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят