Новата политика - залесяване

Министерството на земеделието и храните готви рекордно залесяване на нови гори. Над 14 хиляди декара се планира да се създадат през настоящата 2015 г. Ще бъдат засадени близо 7 милиона фиданки, а самото залесяване ще струва над 11 млн. лв. Средствата трябва да се осигуряват от бюджета на шестте държавни горски предприятия.

В същото време от 2012 до 2014 г. в държавните горски територии са създадени 35 000 декара нови гори, което е глътнало 41,2 млн. лв. Сегашната инициатива е по случай юбилейната 90-а годишнина от „Седмица на гората“.
Официалната черна статистика показва, че за последните 13 години сме загубили 8000 декара гори, което е 0,21% от общата горска площ, твърдят още от агроведомството.

„В България има 40 млн. декара гора. Ние залесяваме 14 хил. дка в държавните гори годишно, а с недържавното засаждане ще станат към 15 хил. декара. Това е онази площ, която е пострадала при пожари или от други неблагоприятни събития“, обясни аграрният зам.-министър Георги Костов.

Той каза още, че страната ни се нарежда трета в ЕС след Ирландия и Унгария по най-малко невъзстановени залесени площи. Данните са от интерактивната онлайн платформа за мониторинг на горите по света Global Forest Watch, която използва сателитни изображения на NASA.

Плановете за забрани

Независимо от тези утешителни цифри неправителствените зелени организации периодично бият камбаната и говорят за бум на незаконната сеч. Поне 1 млн. кубика дървета се изсичали незаконно, твърдят те. Агроведомството не потвърждава цифрите, но периодично излиза с мерки за опазване на гората. Оттам посочват, че над 60% от горите в България са в „Натура 2000“ и затова и част от новите мерки са за защитените гори.

Планира се всякаква сеч да бъде забранена в зони с ширина не по-малко от 15 метра около реките, като при необходимост в тях ще се допуска премахване само на сухи или паднали дървета.

В буферната зона, която е по-голяма и включва 100-метровата ивица на реките Марица, Тунджа, Места, Струма, Арда, Лом, Цибрица, Огоста, Скът, Искър, Янтра, Вит, Сазлийка, Стряма, Осъм, Русенски Лом, Камчия, Велека и Резовска, възобновителните сечи ще се провеждат с удължен възобновителен период. Това означава, че всякакви сечи до голо са забранени, а санитарните сечи ще се правят постепенно и гората ще се възобновява по-дълго.

В горите в непосредствена близост до извори, кладенци, каптажи, водопои и др. водоизточници, в радиус 20 метра от тях, които не са включени в санитарноохранителните зони, ще се провеждат само санитарни сечи и принудителни сечи. Така ще има гаранции, че дърветата ще задържат част от преливащата вода при бедствия и наводнения.

Мерките засягат и горите около туристически хижи, църкви и манастири. За тях е предвидено, че в границите на 200 метра около обектите няма да се провеждат сечи, за да се запазят насажденията до естествената им физиологическа възраст. По изключение ще се отсичат само отделни дървета, представляващи опасност за хора и съоръжения, или за провеждане на санитарни и принудителни сечи.

Масовост за кампаниите

Всеки може да се включи в кампанията за залесяване. „Хората трябва да погледнат в сайта на държавните горски предприятия на общините, които имат гори, и на Изпълнителната агенция по горите, за да разберат къде имат кампания за залесяване. Тя няма да се извършва само през седмицата на гората, а ще продължи до края на май, тъй като по високите части на планината снегът все още не се е разтопил“, обясни Георги Костов.

Втората кампания за залесяване ще бъде през есента. Тя започва през октомври и завършва около Коледа.

Хората, които искат да се включат в залесяването, могат да засаждат дървета само на своя територия, но не и на горска или земеделска.
Костов съобщи още, че държавните горски разсадници могат да предоставят безвъзмездно ограничено количество фиданки за желаещи да залесяват собствени площи. „Това са фиданки на широколистни видове - дъб, бук, акация, липа или иглолистни - най-много черен и бял бор“, каза Костов.

Как се сади дърво

Ако човек има желание да засажда дърво, е хубаво да се консултира първо със специалист, защото има значение дали растението се сади около река или на сухо, на север или на юг, дали на равно или стръмно, обясниха лесовъди. Първо, за дървото трябва да се изкопае широка, но плитка дупка. Тя трябва да е дълбока колкото да покрие кореновата грудка и минимум три пъти по-широка от диаметъра й.

„Когато се сади дърво, то трябва да се държи за кореновата грудка и никога за стеблото“, казва Иван Крумов, собственик на разсадник. „Важно е при полагането на дървото в дупката да се покриват корените, но не и началото на ствола, защото това ще попречи на развитието на кореновата система. Преди да започне затрупването на дупката, дървото трябва да се изправи, за да расте право. Самото запълване трябва да става плътно, без да се оставя въздух, и с минимален натиск, за да не се разкъсат корените. Това става най-лесно, като се сипва по мъничко вода при самото затрупване“, обясни Крумов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини