От днес за планово лечение в болница - с лична карта

От днес, за да влезем в болница за планово лечение освен направлението за хоспитализация, задължително трябва да представим и личната си карта. А тя ще се поставя в специална система за разчитане, същата процедура ще се повтаря и при изписването. Ако не носим документа си за самоличност, няма да ни приемат. А ако болницата на своя глава настани пациента, няма да й платим положените медицинските грижи, напомниха вчера пред „Труд“ от здравната каса.

Според разчетите на публичния фонд с 15 % ще намалеят хоспитализациите годишно след като приемът и изписването се извършват задължително с лична карта. А НЗОК ще плаща лечението само в така засечения период.

До вчера само 30-ина от всичките над350 лечебни заведения, които имат договор с касата, не бяха въвели в експлоатация специалните четци на карти. А ако администраторите, които регистрират пациентите чрез личната им карта, правят измами с документа, ще носят наказателна отговорност. Това ще им се изписва всеки ден при включването на програмата на компютъра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве