„Левски“ докосва лиценза, но още трепери

След месеци драма, перипетии и търсене на пари „Левски“ вече докосва лиценз за следващия сезон, включително за Лига Европа. В края на сагата обаче градусът на напрежението се вдигна като при изпълнения на дузпи.
По правилата на УЕФА за лиценз за евротурнирите до 31 март трябва да бъдат изчистени всички плащания и дългове, които се изискват за периода до 31 декември.

И днес „синият“ пулс се учести. Докато към края на работния ден клубът подаде всички документи. Предстои разглеждане от Лицензионната комисия, възможни са уточнения по водени съдебни битки, доплащания, но на „Герена“ преобладава опитмизмът. Особено на фона на положението в други клубове, не само от столицата.

Ситуацията обаче е обвързана с допълнително разсрочени плащания, които трябва да се уредят до различни дати през април. Именно затова „Герена“ още трепери. И на фона на безкрайната благодарност към феновете, които даряват пари, молитвите и призивите „за още“ стават още по-горещи...
В понеделник и вторник се действаше първо по план „А“ - събиране на максимум дарения от запалянковци. В двата дни се увеличи напливът от хора в клубния офис - левскари с щедри и горещи сърца усетиха критичния момент. Над месец от началото на кампанията отчетливо преобладаваха дарения „на пода“ - 100 лв. Напоследък обаче скочи броят на фенове с по-едри суми. В понеделник двама дадоха по 1000 лв. През няколко минути и вчера се нижеха верни привърженици. Явно броят на дарителите вече е над 800. Странно защо засега от „Герена“ не обявяват общата събрана сума, но явно е няколкостотин хиляди лева. Знае се, че има фенове, внесли и по 10 000 лв.

Успоредно председателят Иво Тонев, директорите Константин Баждеков и Георги Иванов работеха и по план „Б“ - разсрочване на дългове. Вървяха разговори в над 10 посоки. Не звучи престижно, но се наблегна на обяснения. От типа: „Имаме часове до крайния срок за лиценза, парите не стигат, молим за разбиране и разсрочване на поне част от парите.“

Дори Кевин Бру склони. А изгоненият през месец май м. г. французин 2 месеца по-късно прокле чрез фейсбук „Левски“ да падне от ЦСКА. Така и стана - 0:2. Но сега халфът на „Ипсиуч“ се съгласи да получи част от последния дължим транш неустойка, като за останалото ще чака до 20 април. Подобна схема прие и Кристиян Наумовски - напусналият през януари македонски вратар. В понеделник „Левски“ каза на „Локо“ (Пд), че ще даде във вторник 120-те хиляди лв. по сделката за Аймен Белаид от януари 2014-а, но последва плащане на само част от парите. „Сините“ чакаха бележка за разсрочване по-късно днес. И се задължиха да преведат останалото на „Лаута“ също до 20 април.

В диалозите с адвокати и мениджъри на футболисти и клубове „Левски“ се пазареше и за 5000 евро. Всъщност какво ти евро - днес всеки лев е ценен за клуба.
Повечето контрагенти проявиха някакво разбиране, получавайки част от сумите. Най-голям инат се оказа Славиша Йоканович. Сръбският треньор бе изритан през октомври 2013-а и още има да взема няколко десетки хиляди евро неустойка. И въпреки че сега е добре финансово, води челника в английската Чемпиъншип „Уотфорд“, си поиска и последния евроцент от „Левски“.

Това е. На този етап „сините“ се справят с лиценза. Но ако не доплатят, няма да играят в Европа. И битката за пари продължава.

Батков и Тонев стовариха пари

Собственикът на „Левски“ Тодор Батков и председателят на управителния съвет Иво Тонев са хората, които осигуриха необходимите пари по плащания за лиценза в последните 2 дни. Те попълниха сумата, дошла от дарения на фенове. Как са ги намерили, откъде, на каква цена - те си знаят. Докато не решат да кажат. Включили са се и фирми на верни левскари.

Голяма работа в преговори по процедури и разплитане на възли от противоречие свършиха още директорите Константин Баждеков и Георги Иванов. Ако лицензът на „Левски“ бъде спасен, ще е благодарение на феновете и на карето „сини“ началници. Тръст „Синя България“ не се включи сериозно в акцията.

Баждеков: Благодарим на привържениците!

“Спазили сме всички изисквания на Лицензионната комисия - заяви изпълнителният директор на „Левски“ Константин Баждеков, след като клубът внесе в БФС документи за евролиценз. - Попълнени са всички необходими форми, приложили сме и обяснителни бележки, и споразумения, и платежни нареждания, с които доказваме ефективно извършени неплащания към днешна дата, 31 март.
Искам специално да благодаря на нашите привърженици за кампанията „Левски е твой“, която както знаете, продължава до 24 май, и ще разчитаме още на тяхната помощ. Разчитаме на тяхната подкрепа, за да изпълним тези ангажименти, които поехме към бивши треньор, футболисти и клубове, които освен ефективното плащане, приеха и някакви споразумения за разсрочване на техните плащания.

С общи усилия „Левски“ успя да подаде необходимите документи с обяснения и приложения пред Лицензионната комисия. Сериозна част от необходимата сума е платена към днешна дата. С проценти не искам да се ангажирам. Останалата сума също е сериозна, което ни ангажира тук в клуба да продължаваме да работим.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ