ДАНС арестува шестима роми за радикален ислям (Обзор)

Шестима роми от Пазарджик, Пловдив и Асеновград бяха задържани днес призори заради проповядването на радикален ислям, пропаганда на война и идеите на "Ислямска държава", а срещу други двама има издадена европейска заповед за арест.

Акцията бе проведе от ДАНС под наблюдението на Окръжна прокуратура-Пазарджик и главния прокурор Сотир Цацаров, а при арестите са претърсени и няколко адреса в ромския квартал "Изток" около частната джамия "Абу Бекир" в Пазарджик, гетото Столипиново в Пловдив и в Асеновград. Трима от задържаните са пазаджиклии - Орхан Бързак, Райко Кърталов и Веселин Стефанов, двама пловдивчани - Йосиф Минчев и Александър Иванов, а от Асеновград е Ненко Щерев, известен като дясната ръка на ходжата Стефан Димитров-Тефик, арестуван на 25 ноември 2014 г. при предишната акция на ДАНС срещу групата на Ахмед Муса. Като обвиняеми задочно са привлечени Рангел Илиев от Пловдив и Мустафа Али от Пазарджик, за които е издадена европейска заповед за арест.

Групата от общо осем души е зад решетките за 72 часа. Според неофициална информация те били засечени още миналата година да проповядват радикален ислям във фейсбук. Задържането им е продължение на операцията на ДАНС от ноември м.г., когато бяха арестувани други 7 души, сред които и ромският духовен водач Ахмед Муса Ахмед. В групата тогава имаше и една жена - Александрина Ангелова. До момента само тя е освободена от ареста срещу парична гаранция от 5000 лв. заради заболяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право