Арест за трафиканти на цигари и 13 митничари (Обзор)

Цяла смяна от 13 митничари от пункт Капитан Андреево, трима граничари и осем цивилни контрабандисти на цигари бяха арестувани за участие в международен канал. Задържани са два тира с папироси без бандерол за 16 млн. лв. Това съобщи в Пловдив главният секретар на МВР Георги Костов.

Веригата започнала да се разплита в неделя, когато в склад в Пловдив бил хванат турски ТИР с фалшиви български номера. Той бил натоварен догоре с цигари от марката “Джин Линг”, наричани от българските пушачи Жълтата гостенка. Открити били общо 1420 мастербокса, или 710 000 кутии на обща стойност 7 983 950 лв. Криминалистите започнали проверка как този камион се е озовал в България. Разбрало се, че е влязъл от Турция през ГКПП-Капитан Андреево. Ченгетата започнали да гледат записи от камерите и видели още един тир с фалшиви български номера. Той бил задържан и се оказал натъпкан с цигари от марката “Президент” за още около 8 млн. лв. За 72 часа в ареста в Пловдив са задържани шофьорът на тира с “Джин Линг”, собственикът на склада и още 8 съучастници в контрабандата. “В София тече акция за доразплитане на мрежата”, каза главсекът Костов.

Според схемата на престъпниците до границата с България тировете стигали с документи, че превозват цигари. На Капитан Андреево турските табели били сменяни с български, а шофьорите влизали у нас с нов комплект документи, според който превозвали бобини за текстилната промишленост. Ченгетата имат данни, че по този начин у нас са влезли поне 15 тира с цигари за над 120 млн. лв.

Свиленградски легенди: Каналът издал пуснат от ареста бивш шеф

“За канала с цигарите е пропял пуснатият от ареста вече бивш шеф на митницата в Свиленград Тодор Караиванов.” Това твърдят източници от полицията в региона. На 26 март т.г. Караиванов излезе от килията срещу 5000 лв. с решение на Пловдивския апелативен съд. Караиванов бе обвинен в получаване на подкупи и твърдеше, че е станал жертва на донос от колеги. “Вероятно е искал да отмъсти или да си облекчи положението”, коментираха свиленградчани пред “Труд”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право