Студенти изобретиха устройство, което гаси пожари със звук

Двама студенти, следващи инженерни науки в Университета “Джордж Мейсън” в щата Вирджиния, САЩ, са разработили пожарогасител, който потушава пожарите със звукови вълни, пише CNN News, цитиран от "Фокус".

Новото устройство прилича на традиционен пожарогасител, но вместо резервоар с компресиран въздух, пръскащ химикали, има тонколона, излъчваща звукови вълни. Това, което се чува е само ниско бучене, но когато се насочи към пламъци, те изчезват. В известна степен това което се случва е своеобразно “издухване” на огъня, тъй като звуковите вълни са многократни, постоянни въздушни удари.

Първоначално Виет Тран и Сет Робъртсън са смятали, че високите звуци биха били по-ефективни, но без успех. „Нискочестотните звуци – като тъмп-тъмп баса в хип-хопа, вършат работа“, казва Тран. Конвенционалните пожарогасители оставят след себе си значително количество химически отпадъци. Звуковите вълни са чиста технология. Тран смята, че изобретението им би могло първоначално да се произведе с неголям размер и да се използва в домакинствата, като стои закачено над готварската печка, например. Друга възможност, според студентите, е да бъде използано от астронавтите.

„В Космоса съдържанието на пожарогасител ще се разхвърчи навсякъде. Звуковите вълни обаче могат да се насочват без гравитация“, изтъква Робъртсън.

Оказва се, че двамата са се справили по-добре от Агенцията за авангардни изследователски проекти в отбраната към Пентагона (DARPA), която провежда експерименти за потушаване на огън със звук, но досега не е разработила пожарогасител. КогатоТран и Робъртсън решили да се заемат с проекта, състудентите им били убедени, че това е сигурен начин да получат „слаб 2“ (според американската система „F”, б.ред.). Преподавателите също били скептични. Сега университетът им помага да кандидатстват за временен патент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят