Прокурорът, взет за заложник от марксисти, почина от раните си

Турският прокурор Мехмет Селим Кираз, който бе държан девет часа като заложник от екстремисти, почина в болницата, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви, позовавайки се на представители на болницата.

Кираз беше освободен от полицията в съдебната палата в Истанбул, но получи пет огнестрелни рани - три куршума попаднаха в главата, а други два - в тялото. В болницата той бе откаран в критично състояние. Лекарите цял час се бориха за живота му, но поради сериозността на раните, не успяха да го спасят.

Терористите, които взеха Кираз за заложник, са влезли в сградата, дегизирани като адвокати – с тоги, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Румъния, коментирайки операцията в Истанбул.

"Те са влезли в Съдебната палата с адвокатски тоги. Нашият прокурор е получил три куршума в главата и два в тялото. Състоянието му остава критично", каза президентът. Похитителите му са ликвидирани.

Операцията по освобождаването на прокурора продължи около 15-20 минути. Полицията използва шокови гранати и влезе в престрелка с екстремистите. В кабинета на прокурора, където той беше държан, имаше двама терористи.

Кираз бе взет катож заложник от членове на незаконния левичарски "Народен Революционен Фронт за освобождение" (DHKP-C) във връзка с делото за убийството на жертвата от протестите за парка "Гези" Беркин Елван. Той почина на 11 март 2014 година. Преди това бе 269 дни в кома, след като беше улучен със снаряд със сълзотворен газ по време на протестите за парка "Гези". Кираз е бил насрочен за прокурор по делото преди шест месеца.

През последните четири години е имало над 150 подобни разполеждания за забрана на обществено обсъждане, сред които и такива, свързани с нападането на турското консолство в Мосул от групировката "Ислямска държава", мащабното корупционно разследване, включващо и министри от правителството, както и тежки терористични и минни инциденти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят