На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Нивата на реките се понижават, но все още са над праговете

Нивата на реките плавно се понижават, съобщиха за Фокус от пресцентъра на МОСВ. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН) през нощта е имало превалявания над по-голямата част от Северна България, а през деня ще има и над останалите райони. Количества от 5-10 л/кв.м, през деня до 5 л/кв.м.

През нощта срещу четвъртък на места в крайните югоизточни райони ще превали, количества – до 2-3 л/кв.м. В четвъртък само на отделни места е възможно съвсем слабо и за кратко да превали. През нощта срещу петък и в петък на места, главно в Северна България и в планините, ще превали слабо, до 2-3 л/кв.м. През миналото денонощие са отчетени понижения на речните нива в цялата страна.

Към настоящия момент водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре, се очаква речните нива в страната да продължат да се понижават. В резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд и снеготопенето, не са изключени краткотрайни и незначителни повишения на речните нива на места с регистрирани валежи от дъжд:

Дунавски басейн: Възможни са краткотрайни повишения в долните течения на наблюдаваните реки, вследствие на оттичането им и прогнозирани незначителни количества валежи от дъжд.

Река Искър: Прогнозните водни количества на 1 и 2 април ще са около и над средната многогодишна стойност, а водните нива ще са над прага за внимание.

Черноморски басейн: Очаква се речните нива да продължат да се понижават, като краткотрайни и незначителни повишения са възможни в поречията на Провадийска и Камчия.

Източнобеломорски басейн: Поради снеготопенето и оттичането на реките се очакват повишения в долното течение на река Тунджа (след язовир Жребчево). Възможни са краткотрайни повишения в поречията на реките Марица и Арда.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Река Тунджа:

Нивото на река Мочурица при с. Воденичане все още е над оранжевия праг (риск за тревога), като по прогноза се очаква днес да спадне под него.

Нивото на река Тунджа при Ямбол е над жълтия праг (предупреждение) и плавно се понижава.

Нивото на река Тунджа при Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), като ще продължи плавно да се понижава.

Река Марица:

Нивото на река Марица при Пловдив е над жълтия праг (предупреждение), като по прогноза се очаква днес да спадне под него.

Нивото на река Сазлийка при Гълъбово все още е над жълтия праг (предупреждение), като по прогноза се очаква в ранните часове на 2 април да спадне под него.

Нивото на река Марица при Свиленград е над жълтия праг (предупреждение), като по прогноза се очаква днес да спадне под него.

Река Арда:

Според системата за предупреждение за басейна на река Арда при НИМХ – нивото на река Черна при Смолян днес късно вечерта ще надмине жълтия праг (предупреждение) и след няколко часа ще спадне под него.

Западнобеломорски басейн – очакват се понижения на речните нива във водосборите на реките Места и Струма.

Повишено внимание за водосбора на река Тунджа. В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.