Мама Миа 2 избра хърватския остров Вис Звездите на мюзикъла превръщат доскоро непознатото късче земя в туристически хит

Одежда всяка тука оставете Най-добрите нудистки плажове по света и у нас

Букурещ раздава ваучери за закупуване на еко коли

Проливен дъжд наводни част от Русе

Галена дефилира по бански в Маями Фолк певицата се разходи рамо до рамо с известни манекенки

Един от задържаните надзиратели във Варна остава в ареста, другите – под домашен арест

Пентагонът подкрепи решението на Тръмп да покани Путин в САЩ

Протестиращите в Шарково се разграничиха от политическите партии

Голям залък Какво обичат да си похапват световните лидери

Близо 240 преселници без документи задържаха в Турция

Премиерът Борисов откри „Арена Шумен“ (СНИМКИ) През август стартира "Хемус" от Белокопитово до Търговище

ВМРО чества в Смилево годишнината от Илинденското въстание

Руските балерини отслабвали с бяло вино

„Арена Шумен“ – впечатляваща архитектура и функционалност

И днес не взеха втора проба за чума в Болярово

Нивата на реките се понижават, но все още са над праговете

Нивата на реките плавно се понижават, съобщиха за Фокус от пресцентъра на МОСВ. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН) през нощта е имало превалявания над по-голямата част от Северна България, а през деня ще има и над останалите райони. Количества от 5-10 л/кв.м, през деня до 5 л/кв.м.

През нощта срещу четвъртък на места в крайните югоизточни райони ще превали, количества – до 2-3 л/кв.м. В четвъртък само на отделни места е възможно съвсем слабо и за кратко да превали. През нощта срещу петък и в петък на места, главно в Северна България и в планините, ще превали слабо, до 2-3 л/кв.м. През миналото денонощие са отчетени понижения на речните нива в цялата страна.

Към настоящия момент водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре, се очаква речните нива в страната да продължат да се понижават. В резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд и снеготопенето, не са изключени краткотрайни и незначителни повишения на речните нива на места с регистрирани валежи от дъжд:

Дунавски басейн: Възможни са краткотрайни повишения в долните течения на наблюдаваните реки, вследствие на оттичането им и прогнозирани незначителни количества валежи от дъжд.

Река Искър: Прогнозните водни количества на 1 и 2 април ще са около и над средната многогодишна стойност, а водните нива ще са над прага за внимание.

Черноморски басейн: Очаква се речните нива да продължат да се понижават, като краткотрайни и незначителни повишения са възможни в поречията на Провадийска и Камчия.

Източнобеломорски басейн: Поради снеготопенето и оттичането на реките се очакват повишения в долното течение на река Тунджа (след язовир Жребчево). Възможни са краткотрайни повишения в поречията на реките Марица и Арда.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Река Тунджа:

Нивото на река Мочурица при с. Воденичане все още е над оранжевия праг (риск за тревога), като по прогноза се очаква днес да спадне под него.

Нивото на река Тунджа при Ямбол е над жълтия праг (предупреждение) и плавно се понижава.

Нивото на река Тунджа при Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), като ще продължи плавно да се понижава.

Река Марица:

Нивото на река Марица при Пловдив е над жълтия праг (предупреждение), като по прогноза се очаква днес да спадне под него.

Нивото на река Сазлийка при Гълъбово все още е над жълтия праг (предупреждение), като по прогноза се очаква в ранните часове на 2 април да спадне под него.

Нивото на река Марица при Свиленград е над жълтия праг (предупреждение), като по прогноза се очаква днес да спадне под него.

Река Арда:

Според системата за предупреждение за басейна на река Арда при НИМХ – нивото на река Черна при Смолян днес късно вечерта ще надмине жълтия праг (предупреждение) и след няколко часа ще спадне под него.

Западнобеломорски басейн – очакват се понижения на речните нива във водосборите на реките Места и Струма.

Повишено внимание за водосбора на река Тунджа. В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.