Земетресение от 3 по Рихтер край Белица Няма данни за пострадали хора

„Левски“ затъва финансово

Пет неща, които Първа лига да взаимства от Мондиала

На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

ГЕРБ: Промените в пенсионната система в дългосрочен план ще намалят дефицита в НОИ

Промените в пенсионната система в дългосрочен план ще намалят дефицита в НОИ. Това каза пред „Фокус“ Светлана Ангелова, депутат от ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание. Според нея реформата цели да се постигне финансова стабилност и сигурност на системата.

„Благодарение на цялия този пакет от мерки за промени в пенсионната система, значително в годините напред ще се намали дефицитът в НОИ, който за съжаление към момента е около 2 млр. лева“, каза още Ангелова.

Тя допълни, че този пакет съдържа не само мерки за подобряване на адекватността на пенсиите и оптимизиране на разходите, но също така се затягат мерките и по отношение на входа на средства в системата. Остава въпросът с промените с ТЕЛК-овете, който трябва да бъде решен, защото една голяма част от парите, които изтичат от НОИ са парите за инвалидни пенсии, уточни Светлана Ангелова.

Тя увери, че този въпрос ще бъде обсъден с министъра на здравеопазването през следващите дни. Светлана Ангелова каза още, че промените ще влязат в сила от 1 януари 2016 година, така че хората, на които предстои да се пенсионират през тази година, няма да бъдат засегнати от промените. Тя допълни, че в проекта е предвидено плавно увеличение на вноските за пенсия в НОИ, както и плавно увеличение на възрастта за пенсиониране. Това са мерки, които ще са напълно безболезнени и за хората и за бизнеса, увери Ангелова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.