Депутатите не приеха предложението за данъчно облекчение на родители

Предложението на ПФ за допълнително данъчно облекчение на родители беше отхвърлено, съобщи „Фокус”. Промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица бяха отхвърлени със 67 гласа „за”, 2 „против”, 105 се въздържаха. Парламентарните групи на БСП, ПФ, БДЦ и „Атака” гласуваха „за”.

Вносителите от ПФ посочват, че целта на проекта е да се създаде стимулираща раждаемостта мярка в полза на всеки изряден данъкоплатец на територията на България, отглеждащ непълнолетни деца. Тя се създава посредством законово установено данъчно облекчение от прогресивен характер. От ПФ дават справка с данни от НСИ за раждаемостта, чийто коефициент за 2013 година е 9.2 промила.

По раждаемост сме на едно от последните места (206-то място) в света. Коефициентът на смъртност според НСИ е 14.4 промила. По смъртност през 2013 година сме на 6-то място в света. Раждаемостта в България е с намаляващ темп, считано от 2009-та година насам средно с по около 5 хиляди бебета годишно.

Вносителите заявяват, че с настоящия ЗИД на Закона за данъците на физическите лица, се цели създаване на действащ механизъм за подкрепа на семействата, които отглеждат децата си без подкрепа от държавата, а същевременно работят, внасят данъци и осигуровки и така допринасят за бюджета. Ефектът за семейния бюджет за всяко дете ще се равнява на 20 лева месечно за първо и второ дете. Подкрепата за трето и следващо е с намаляваща интензивност с оглед концепцията за отговорното родителство и семейното планиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини