Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Бургаска учителка се нуждае спешно от кръв

Свлачище застрашава пешеходци и коли край Дебелец

ВСС прие оставката на Красимир Влахов

СГС даде ход на делото срещу Йоан Матев

Отиде си Георги Марков

Как един посланик застава зад истината Меглена Плугчиева оборва неверни публикации за България в “Нойе Цюрхер цайтунг”

Турски военни самолети са извършили 42 нарушения на гръцкото въздушно пространство

850 000 лева идват в Сливен за подкрепа на деца с увреждания и семействата им

Над 20 % от варненските ученици отиват в западни ВУЗ-ове Англия, Холандия и Дания са най-предпочитани дестинации

Оперираха Делио Роси

Варненци пак искат паметен знак на Пламен Горанов

Ръководителят на Районната прокуратура в Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка

Елена Йончева ще съди Цветан Цветанов за клевета

Радев се срещна с представители на Съюза на офицерите от резерва

Христо Иванов: Няма да закриваме Агенция по вписванията, ще я развиваме и надграждаме

„Нямаме никакво намерение за закриване или преобразуване на Агенцията по вписванията, а само да я развиваме и надграждаме“. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов днес след заседанието на Министерския съвет, на което бе прието Постановление за промени в Устройствения правилник на Агенцията по вписванията (АВ).

Промените са базирани на задълбочен функционален анализ, който е извършен през 2014 г., като е бил иницииран от предишното ръководство на Министерството на правосъдието. С промените се цели решаването на идентифицирани проблеми в дейността и организационното структуриране на АВ, като например липса на ясно разграничаване на функциите, свързани с методическите указания и с координацията; липса на звено, което да извършва анализи по същество на дейностите по регистърните производства; непълноти при формулирането на функциите на част от звената, недостатъчно ефективно разпределение на функциите между различните управленски нива и др. Очаква се промените да доведат до уеднаквяване на практиките по прилагане на законодателството за поддържането на регистрите, подобряване на координацията и субординацията в Агенцията, ясно разпределение на функциите и отговорностите, подобряване на работните процеси и в крайна сметка – подобряване на услугите, които предоставя Агенцията.

От правосъдното министерство обясняват, че твърденията за закриването на Агенцията по вписванията не отговарят на истината. “Достатъчен аргумент в тази насока е фактът, че се правят промени в действащия Устройствен правилник на АВ, засягащи предимно функционалните характеристики на дейността. Съществуването на Агенция по вписванията е предвидено в редица закони и подзаконови актове като например Закона за кадастъра и имотния регистър, Закона за регистър БУЛСТАТ, Семейния кодекс, Закона за Търговския регистър”, съобщават от пресцентъра на ведомството.

С проекта е предложено и реорганизиране на Главна дирекция „Регистри“ в специализираната администрация на АВ, като броят на териториалните й звена се намалява от 12 на 6, чрез сливане и премахване на отделни излишни бройки. Намалява се и общата щатна численост на Агенцията по вписванията с 5% – от 552 на 524 щатни бройки, като част от мерките за оптимизиране на разходите за персонала през 2015 г.

„С тези промени се цели оптимизация на управленските нива, но „това по никакъв начин няма да се отрази на точките, в които гражданите имат достъп, нито на броя лица, които работят грубо казано „на гише”, тоест ефективният физически достъп на гражданите до подразделенията на Агенцията, така наречените „фронт офиси” – това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов и в петък, в отговор на въпроси на народни представители в рамките на парламентарния контрол. „Това, че ние ще съкратим и оптимизираме административната йерархия нагоре по никакъв начин не очакваме да се отрази нито на достъпа, нито на ефективността на услугата, която се оказва“, добави още той.

Проектът за промените в правилника, заедно с доклада на министъра на правосъдието Христо Иванов, са качени на сайта на Министерството на правосъдието за обществено обсъждане още на 27 февруари т.г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.