Меси развали проклятието „Челси”

Жандармерист спаси мишелов край Монтана

Стотици се простиха с Павел Панов

Валери Симеонов откри международната селскостопанска изложба „АГРА“

Подготвено е 72-часово задържане за стрелялия срещу полицаи в село Орешник

САЩ: Ще присъстваме в Черно море, Русия да свикне с това

Осиновителите на деца до петгодишна възраст ще ползват платен отпуск за една година

Постоянен арест за десет извършители на тежки умишлени престъпления в Търновско

Обирджия заплашва в магазин: “Парите, или ще ви заколя” Заподозреният е заловен, плячката му е само 270 лв.

Рецидивист с 12 присъди ограби ученик

Показват инкриминираните през соца издания на Райко Алексиев

Задържани са трима за грабежи в Пазарджик и Пловдив

Немската окупация на Франция пристига в българския ефир

Генномодифицираната царевица е полезна

Тежка катастрофа с пострадали на пътя Велико Търново – Русе (СНИМКИ) Затруднено е движението при село Самоводене

Министър Христо Иванов пред “Труд”: Няма да закриваме Агенцията по вписванията

„Нямаме и не сме имали никакво намерение да закриваме, нито пък да преобразуваме Агенцията по вписванията. Имаме намерение да я развиваме“. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов в телефонно обаждане до „Труд”.

Изявлението му последва публикация, изразяваща тревогата на гражданите и бизнеса от разпространената по-рано информация, че министерството планира да закрие на 1 август агенцията и Централния регистър за особени залози като ги слее и трансформира във ведомствени дирекции. Замисълът бе отразен в документ под заглавие „Програма за структурни и функционални реформи в сектор „Правосъдие“. Лесните справки в Търговския и Имотния регистър можеше да останат само спомен, ако тази програма беше превърната в реалност.

В крайна сметка на заседание на Министерския съвет днес беше прието Постановление за промени в Устройствения правилник на Агенцията по вписванията (АВ), с което тя запази своя статут.

„Промените са базирани на задълбочен анализ, извършен през 2014 г., по инициатива на предишното ръководство на министерството“, каза Христо Иванов. Те целели „решаването на някои проблеми в дейността и организацията на агенцията.“

Говорителите на правосъдното министерство определиха проблемите така: „Липса на ясно разграничаване на функциите, свързани с методическите указания и с координацията; липса на звено, което да извършва анализи по същество на дейностите по регистърните производства; непълноти при формулирането на функциите на част от звената, недостатъчно ефективно разпределение на функциите между различните управленски нива и др.“

Според министър Иванов очакването е промените, предвидени в приетото Постановление да доведат до ясно разпределение на функциите и отговорностите в агенцията и в крайна сметка до подобряване на услугите, които тя предоставя. Закриването й по принцип не е лесна работа, тъй като нейното съществуване е предвидено в редица закони – за кадастъра и имотния регистър, за търговския регистър, за регистира БУЛСТАТ и Семейния кодекс.

В проекта е предложено реорганизиране на Главна дирекция „Регистри“ в Агенцията по вписванията, а именно – броят на териториалните й звена да се намали от 12 на 6. Това ще стане чрез сливане и премахване на отделни излишни бройки, съобщиха от правосъдното ведомство. Намалява се и числеността персонала на агенцията с 5% – от 552 на 524 щатни бройки като се гони намаление на разходите.

„С промените се цели оптимизация на управленските нива, но това по никакъв начин няма да се отрази на точките, в които гражданите имат достъп, нито на броя лица, които работят „на гише” в подразделенията на Агенцията, така наречените „фронт офиси” , каза министър Иванов.

„Това, че ние ще съкратим и оптимизираме административната йерархия нагоре по никакъв начин не очакваме да се отрази нито на достъпа, нито на ефективността на услугата“, заяви той още и по време на парламентарния контрол.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете